Българският патриарх Неофит с приветствие по повод 68 години от Възстановяването на Българската патриаршия


Българският патриарх Неофит с приветствие по повод 68 години от Възстановяването на Българската патриаршия
10 Май 2021, Понеделник


Това е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна история на скъпата ни българска държава, отбелязва главата на Българската православна църква

Автор: Десант

На 10 май 1953 г. официално е възстановено патриаршеското достойнство на родната ни Българска църква. На тази дата днес честваме 68-годишнината от Възстановяването на Българската Патриаршия!

За първи патриарх в най-новата ни църковна история е избран Пловдивският митрополит Кирил, който е приемник на последния български патриарх до началото на османското робство – славният Търновски патриарх свети Евтимий, и който остави светла диря в духовността и богата книжовност. Тази година отбелязахме 50 години от блажената му кончина и 120 години от неговото рождение.

„Възстановяването на патриаршески институт е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна история на скъпата ни българска държава. Възстановена бе една справедливост, отнета по най-несправедливия начин, защото предците ни са помнили и днес ние помним, че без Бога не може да вършим нищо (срв. Иоан. 15:5)" - отбелязва в приветствието си по случай съдбовното събитие в нашата история българският патриарх Неофит.

Ето какво още изтъква той в своето приветствие:

„С чувство на радост и признателност, взорът ни се отправя към идните поколения, в които надеждата ни е, че ще продължат онова, що са ни завещали нашите деди. Нека помнят, че самостойността е проява на особено Божие благословение, което е в следствие на вложения в нас стремеж за съвършенство и прослава на делото на спасението.

Днес си спомняме за всички знайни и незнайни свещенослужители, църковнослужители и съработници на Господнята нива, които наред в борбата за духовна и национална независимост, успяха да съхранят, не само Вярата, но и Църквата, такива, каквито са ни я завещали предците и светите апостоли, както и паметта за славното минало на Българската църква и народ, така че да могат да я възстановят в лицето на Екзархията през 1870 г. и на Патриаршията през 1953 г.

На всички тях днес отправяме нашата благодарност и молитва за блажен живот в царството на обещаните блага! Честита 68-годишнина от Възстановяването на Българската Патриаршия!".


В категории: Добри Вести , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Съюз България-Албания
10.05.2021 12:48:22
0
0
Боян Чуков: България е като плат, САЩ и Русия го дърпат
https://vmro.bg/%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d1%87%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b8-%d1%80/?unapproved=1016&moderation-hash=5f8f245024ccd74c21671e47c3b16c1c#comment-1016
"Трябва да се има предвид, че проектът „Велика Албания“ е синергичен с неоосманисткия проект на Турция."
И какво от това?
От последния/най-източно албанско населено място в Северна Македония до първия/най-западно мюсюлманско населено място в България има стотици километра (вероятно в Кърджалийско).
Тези населени места трябва да са част от албанския масив в РСМ, съответно, мюсюлмански масив (турски/цигански) в България, а не просто анклави сред обикалящите ги северномакедонски/български населени места.
Например, има едно-единствено албанско село в България, Мандрица, това не означава че жителите му представляват опасност за България, понеже селото е изолирано, анклав е. (тук няма значение че тамошните албанци са православни християни).
Как ще се обединят, сливат в сравнително кратко време най-източните албански населени места в РСМ с най-западните турски в България при положение че са на разстояние от стотици километра???
Това ще трае поне повече от 50 години, така че няма албанска опасност за България. За РСМ може би има но РСМ е страна-враг на България и приятел на Сърбия (друга страна-враг на България), така че албанците са естествени съюзници на България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки