Нишкото въстание от 1841 г. поставя началото на поредица от бунтове на населението в Северозападна България


Нишкото въстание от 1841 г. поставя началото на поредица от бунтове на населението в Северозападна България
Стара картичка с изглед от Ниш през 1878 г.
28 Април 2021, Сряда


То изиграва съществена роля за революционизирането на българското население от този край

Автор: Атанас Коев

Нишкото въстание от 1841 г. е стихиен селски бунт на населението от Северозападна България, с център района на Ниш и околността му. То е предизвикано от острото недоволство на селяните от този край, поради нежеланието на османските власти да пристъпят към изпълнение на обещанията дадени в Гюлханския хатишериф от 1838 г. и особенно от неизпълнението на поземлената реформа.

Друга съществена причина за бунта е жестокият терор, упражняван над беззащитното българско население от местните турски земевладелци.

Нишкото въстание избухва през април 1841 г. първоначално в село Каменица, намиращо се на североизток от Ниш. Наскоро след това то се разраства по долината на река Нишава, в района на Запланско и в няколко села във Видинския край. Най-голям размах обаче бунтът получава в Нишкия пашалък, където е извършена предварителна подготовка сред местното българско население.

За повдигане революционния дух на бунтарите голяма роля изиграват четите на Милое Йованович, действаща в районите около Ниш, на войводата Никола Сръндак, наброяваща около 1000 души исражаваща се по течението на Кутинската река, на войводата Стоян Чевдар и др.

Най-голям размах Нишкото въстание получава в района на Лесковац, където войводите Георги Янкович и Станко Бояджи успяват да поведат след себе си над 5000 селяни от този български край.

В края на април 1841 г. въстаническите сили настъпват към Ниш и се готвят да го превземат. За да спечели време, неговият управител влиза в преговори с войводата Милое Йованович. Докато преговаря с него, той успява да събере около 2000 души турски башибозук, които впоследствие са подкрепени и от артилерия. С тези сили нишкият управител се насочва срещу въстаналите български селяни. Възползвайки се от лошото им въоръжение, бързо успява да ги разгроми и разпръсне.

При потушаването на бунта са избити няколко хиляди селяни от разбунтувалите се села. На разорение, разграбване и опожаряване са подложени над 240 български селища. Зверствата на османските власти принуждават над 10 000 наши сънародници да напуснат родните си огнища и да потърсят спасение във вътрешността на съседна Сърбия.

Жестоките репресии над българското население след разгрома на бунта в Нишко предизвикват силното недоволство на прогресивната европейска общественост. До турското правителство са изпратени редица протестни ноти и петиции.

За да заблуди западните държави, Високата порта се престорва, че нищо не знае за ставащото в Нишкия пашалък. Тя посочва, че действията на местните османски власти в тези територии не са санкционирани на централно ниво и са  извършени без нейно знание и съгласие.

Въпреки това султанът е принуден да предприеме известни мерки за „успокоение“ на въстаналото българско население от този край, изпълнявайки някои от дадените в Гюлханския хатишериф от 1838 г. обещания. Намалява и произволът над беззащитните селяни от страна на едрите турски земевладелци.

Същевременно правителството в Цариград ускорява осъществяването на предприетата поземлена реформа в Севорзападна България.

Въпреки неуспеха си, Нишкото въстание от 1841 г. изиграва съществена роля за революционизирането на българското население от този край. Той поставя началото на поредица от бунтове в тази част на Османската империя, които държат в непрекъснато напрежение турската власт.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки