Представят резултатите от археологическите разкопки на Червен през 2020 г.


Представят резултатите от археологическите разкопки на Червен през 2020 г.
Снимка: РИМ-Русе
27 Април 2021, Вторник


Проучената площ обхваща 70 кв. м. и се намира по протежение на главната улица на средновековния град

Автор: Десант

На 28 април (сряда) от 18 ч. в зала „Княз Александър I“ на Регионален исторически музей – Русе археологът Светлана Великова ще представи резултатите от археологическите проучвания на средновековния град Червен през изминалата 2020 г.

Проучената площ обхваща 70 кв. м. и се намира по протежение на главната улица на средновековния Червен. Разкрити са зидове, които маркират дворно пространство. В неговите предели към момента са проучени останките на сграда с жилищен характер. Територията е в съседство с некропола на Църква №16, проучван през изминалите три археологически сезона.

Разкритите находки включват предмети от всекидневието – фрагментирани керамични съдове, токи, железни остриета на ножове.

Откритата през 2019 г. колективна находка от над 180 монети бе допълнена с още 10 броя, разположени в пределите на дворното пространство. Всички те принадлежат към ХІV век и бележат времето преди построяването на оградните зидове.

В рамките на проучената жилищна сграда бе разкрито корито, издялано в скалната основа, рамкирано от четири отвора за дървена конструкция над него. То притежава белезите на други подобни съоръжения от проучените жилищни квартали в средновековния Червен, едно от които се намира в Епископската резиденция, разположена в непосредствена близост.

Археологическите проучвания на средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Павликени и Сливен, както и от доброволци. Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а зам.-ръководител – Велина Жекунова. Научен консултант на разкопките е доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ-БАН.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки