Българското свинско месо тръгва към Европа


Българското свинско месо тръгва към Европа
Снимката е илюстративна
26 Април 2021, Понеделник


Заради Африканската чума по свинете бяха наложени ограничения, които удариха сериозно българския свиневъден сектор

Автор: Десант

Европейската комисия облекчава ограниченията за производство и търговия на свинско месо, наложени заради Африканската чума по свинете, която удари сериозно българския свиневъден сектор, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Решението идва след като БАБХ е защитила становището си пред ЕК, че принципите на досега действащата регионализация не следва да се прилагат повече за засегнатите области в България. Одитите на ЕК за резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 г. дават положителна оценка.

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна.

На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава. Африканската чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека, добавят от БАБХ.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки