В Източни Родопи вече има параклис на св. Николай Мирликийски Чудотворец


В Източни Родопи вече има параклис на св. Николай Мирликийски Чудотворец
26 Април 2021, Понеделник


Той е като бяла птица край внушителната планинска „чаша“ на язовир Кърджали и вулканичните върхове на Източни Родопи

Автор: Десант

Св.Николай Мирликийски Чудотворец е сред най-популярните светци покровители на българскато Черноморие. Въпреки, че от времето, в което той е живял, ни делят почти седемнайсет века, неговите чудеса и деяния не са забравени до днес. Дори само поради това изграждането на параклиса „Св.Николай Мирликийски Чудотворец” при средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча” – Кърджали, Пловдивска Света Митрополия, заслужава специално внимание от нашата общественост.

Пораждането на самата идея за параклис в чест на светеца и постигнатото обществено съгласие в Кърджали за бързото му изграждане буди уважение и удивление сред всички.

Той е като бяла птица край внушителната планинска „чаша“ на язовир Кърджали и вулканичните върхове на Източни Родопи. Мястото на параклиса е близо до залива, където е закотвена „Емона“ – корабът, който до преди няколко десетилетия е свързвал черноморските пристанища.

„Доплувал” от Бургаския залив до Източни Родопи днес той припомня един транспортен подвиг, който никой не се опита да повтори дори при наличието на две магистрали в Тракия.

За параклиса в Източни Родопи вече е издадена брошура в Бургас, която чрез прославата на небесния покровител още веднъж разкрива благословената връзка между Черно море и Източни Родопи.

Начинанието е на две бургаски дружества – Международния търговски и културен център ГЕОПАН и галерия „Ателие R”. Тя съдържа текстове, свидетелства и илюстрации, които опаметяват създаването на параклиса край Кърджали.

Въвеждащият текст е от бургазлията д-р Венцислав Каравълчев – преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; професионалната фотодокументация и графичния дизайн на изданието са дело на Димитър Рачев – основател и собственик на галерия „Ателие R” в Бургас; двете мозаечни икони на Христос Спасител и Св. Николай Чудотворец  на входа са изрисувани и дарени от Гергана Стоянова, също  от морския град.

Свързвайки хората  от Родопите с Черно море и двете части на Тракия, изданието подсказва и трасира една нова идея – възможност на поклонническа пътека между морето и планината, между Източна и Западна Тракия.

Според издателите брошурата има и друго предназначение. Тя разказва за „победата на народа” (това е прозвището на светеца в древността) и неговото единство в инициатива, която получава подкрепата и на християни, и на мюсюлмани.

Брошурата информира за начинание, което още веднъж разкрива истинската мисия на българската интелигенция - в лицето на инициатора на идеята за параклиса и голям български родолюбец проф. Иван Гаврилов и неговите духовни братя от Кърджали – Ангел Авренлиев и Илчо Илчевски, или чрез приноса на арх. Петя Назърова - проектант на параклиса.

В брошурата за параклиса не е забравен никой. Свещеноиконом Николай Величков-Архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия и председател на църковното настоятелство при средновековния манастир „Св.Иван Предтеча” – гр. Кърджали и автор на каноничния летолис за създаването на параклиса се е погрижил да бъдат споменати всички заслужили. 

В текста му, съгласно традициите на Българската Православна църква са имената на  държавния глава и министър-председателя на страната, Негово Светейшество Българския Патриарх и членовете на Светия Синод, председателя на парламента, цялата административна и светска власт в града, църковните настоятели, и всички дарители сред които и нашите братя мюсюлмани, подкрепили делото. Всички те милеят за духовното единство на нашия народ и почитат небесния му покровител и застъпник пред Бога за водното естество.

Очаква се в близките месеци знаковия параклис на Св.Николай Мирликийски Чудотворец да бъде осветен и достъпен за всички. Приходите от издадената брошура - по волята на издателите и спомоществователите ще бъдат използвани за неговата поддръжка, облагородяване на средата и обгрижването му.


10 май 2019 г - първа копка на параклиса край Кърджали, сн. личен архив А. Авренлиев


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки