Тази година Благодатният огън идва у нас от Храма на Гроба господен в Йерусалим


Тази година Благодатният огън идва у нас от Храма на Гроба господен в Йерусалим
26 Април 2021, Понеделник


Заради пандемията през миналата година бе използвана частица от този, донесен в страната ни през 2019 г.

Автор: Десант

Тази година се очаква Благодатният огън да бъде донесен от Йерусалим в България. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация от Светия синод на Българската православна църква.

Заради пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти хората, които посещават страната, да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването, делегацията на Светия синод ще бъде в ограничен състав. Тя ще включва врачанския епископ Григорий, директора на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов и още един духовник.

Миналата година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен у нас от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на Великден на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия стар град на Йерусалим. Но миналата година заради пандемията от коронавирус достъпът до Храма на Гроба господен бе сериозно ограничен.

През 2019 г. българската делегация донесе Благодатния огън не само за православните християни у нас, но и за Македонската православна църква.

Българската делегация ще лети до Израел с правителствения самолет "Фалкон", като полетът е планиран за 10,10 часа от летище София на 1 май.

Заради мерките за сигурност, свързани с пандемията от COVID-19, за да вземат Благодатния огън от църквата на Божи гроб, ще бъдат допуснати само българският посланик в Израел Румяна Бъчварова, консул от посолството ни, като още не се знае дали с тях ще може да бъде и Врачанският митрополит Григорий или той ще чака в самолета, обясни Велинов.

"Израелското правителство и Йерусалимската патриаршия ще осигурят техни фенери, с които Благодатният огън ще бъде пренесен до самолетите на църковните делегации, които ще чакат на летището в Тел Авив. Както и в предишни години, българската делегация ще носи специални огнеупорни фенери, в които да бъде прехвърлен Благодатният огън от Божи гроб, след като бъде пренесен от църквата до летището в Тел Авив.

Българската делегация ще чака в самолета на летището в Тел Авив, заедно с останалите православни делегации, които също ще са в техните самолети. Фенерите с Благодатния огън ще бъдат пренесени от църквата на Божи гроб до летището в Тел Авив с военен кортеж, за да бъдат предадени на православните църковни делегации. Ще прехвърлим Благодатния огън, заедно с механика на самолета, в нашите специални фенери", обясни пред БТА Емил Велинов.

Той каза, че се предвижда българската делегация да отпътува от летището в Тел Авив в 16.30 часа, на Велика събота, а в 19.10 часа да пристигне на летище София. На открито, на нашето летище, ще ни чакат само по двама представители от митрополиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън за вечерните богослужения в храмовете им.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23,30-23,40 часа фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде пренесен с литийно шествие на вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".


В категории: Новини , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки