Правят изложба с иззети от иманяри ценни находки от Мисионис


Правят изложба с иззети от иманяри ценни находки от Мисионис
26 Април 2021, Понеделник


На крепостта край Търговище запхочва новият археологически сезон

Автор: Десант

На 28 април, от 11 ч., в Славейковото училище в Търговище ще се състои пресконференция по повод откриването на археологическия сезон на крепостта Мисионис. В нея ще участват кметът д-р Дарин Димитров и археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, който е и ръководител на разкопките и главен уредник в Регионалния исторически музей (РИМ).

Пред медиите ще бъде представена изложба с иззети от иманяри археологически находки, датирани от III в. пр. Хр. до XIV в. Сред тях е и оръжие от XIV в., с което, според археолозите, защитниците на Мисионис са отбранявали крепостта от османските нашественици. 



Официалното откриване на експозицията е в 17,30 ч. в сряда, в Славейковото училище. С нея ще бъде отбелязана и 90-годишнината от рождението на Димитър Овчаров – първият директор на РИМ-Търговище, откривател на Мисионис и баща на проф. Николай Овчаров.

След пресконференцията от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите ще връчат награда на проф. Николай Овчаров за приноса му в развитието на културния-историческия туризъм.


В категории: Новини , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Императора
28.04.2021 18:40:59
0
0
Монетарницата долу до реката само аз я знам,но докат комунягите вьрлуват ще си остане тайна!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки