Христиан Митев: „Изправи се! Мутри вън!“ спасяват от съд обвиняеми за тежки престъпления


Христиан Митев: „Изправи се! Мутри вън!“ спасяват от съд обвиняеми за тежки престъпления
Снимка: btvnovinite.bg
23 Април 2021, Петък


Скритата цел в промяната на НПК е да се прекратят производства, свързани с данъчната и банковата система, митническия режим и пр.

Автор: Десант

Макар да останаха извън новия парламент, от НФСБ не остават безразлични към случващото се в пленарната зала. Те алармираха с писмо до медиите, че народните представители от „Изправи се! Мутри вън!“ предлагат лобистки закони.

Пред bTV Христиан Митев от партията заяви, че са сигнализирали за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от депутати от въпросната парламентарна група, с които се връща отменената глава 26 от НПК. Тя дава възможност след провеждане на 2-годишно съдебно производство съдът да прекратява производството, като се използва изцяло и основно формално критерият за изтичането на 2 години.

Според Митев скритата цел е да се прекратят производства, свързани с данъчната и банковата система, митническия режим и други.

„Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които депутати на „Изправи се! Мутри вън!“ внасят, отварят опасно вратата пред обвиняеми за тежки престъпления. Тези поправки са вредни за България. Имаме сериозни съмнения за конфликт на интереси“. заяви в студиото на bTV зам.-председателят на Правната комисия в 44 НС и член на ръководството на НФСБ Христиан Митев.

С предложените промени се дава възможност съдът да прекрати досъдебното производство при изтичане на срока от 2 години.

„Скритата цел е прекратяване на наказателните производства, до което ще се стигне поради невъзможност за извършване на необходимите следствени действия за събиране на достатъчно доказателства като съдебни поръчки до други държави, което изисква време, разпити на множество свидетели, изготвяне на експертизи“,  подчерта Христиан Митев.

НФСБ напомня, че точно такъв е случаят на Васил Божков, за който стана публично достояние, че е спонсорирал движението на майките от „Системата ни убива“ и на партията на Мая Манолова. Сега от същата политическа група предлагат промени в НПК, от които обвиняемият олигарх да съумее да се възползва и спаси от съд.

Вносители са депутатите от „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева.

Припомняме, че Николай Хаджигенов е адвокат на служителката на Васил Божков – Лилана, подсъдима за кражба на еврофондове.

Христиан Митев подчерта, че предложението противоречи и на решение на Съда на Европейския съюз, в което се заявява, че предлаганите сега промени в НПК са в разрез с чл. 325 от Договора за функциониране на ЕС. „Ако не бъдат събрани достатъчно доказателства и не бъде внесен обвинителен акт или ако бъде внесен такъв, но бъде постановена оправдателна присъда – разследваният за престъпление ще бъде освободен от наказателна отговорност“.


В категории: Политика , Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Съюз Бг-Ал-Гр анти-БЮРМ
25.04.2021 11:39:58
0
0
Румъния шантажира Украйна и Албания с ветото си за присъединяване към ЕС ако:
1. Украйна не дава привилегии и повече права спрямо правата на самите етнически украинци на етническите й румънци и също така Румъния изглежда да е успяла да наложи на Украйна че няма молдовски език/народ и следователно, в Украйна повече няма да се преподаде молдовски език, тоест етническите молдовци там ще бъдат румънизирани чрез бездействието на Украйна.
Това, въпреки че съществуват хърватски, сръбски, черногорски и босненски езици (международно признати), а също валенсиянски/валенциански, отделен от каталански.
2. Албания да признае че аромуните били румънци, въпреки че езиците са твърде различни, повече от български и северомакедонски.
И въпреки че Румъния не е признала независимостта на Косово.

Гледайте тука: статуя на анти-гръцки аромун издигната в г. Корча, Албания по инициатива на официална Румъния и (вероятно малка част от) тамошните аромуни (тоест: аромуните с румънско, не-аромунско етническо самоопределяне). Тоест Румъния създава трудности на Албания в отношенията й с Гърция, иначе вето към Албания в ЕС. Знам че отношенията между Албания и Гърция не са най-добрите обаче това е допълнителна провокация към Гърция от страна на Албания (и Румъния).

Bust al preotului martir aroman/roman, Haralambie Balamace, ucis de greci pentru că a slujit in limba romana,va fi instalat la Corcea (Albania)

https://rgnpress.ro/2021/04/23/bust-al-preotului-martir-aroman-roman-haralambie-balamace-ucis-de-greci-pentru-ca-a-slujit-in-limba-romanava-fi-instalat-la-corcea-albania/
1
Мнението на обикновените румън
23.04.2021 23:00:57
0
0
Румънец от Молдова или Седмиградско/Трансилвания с потребилското име MyTwoCents обижда румънците в южната част на Румъния (Влашко + Добруджа) като пише за тях че говорят с "българо-пунджабски" акцент, тоест с "българо-индийски" акцент, като под това наименование той разбира "българо-цигански", щом циганите са дошли в Европа от Индия. Пунджаб е само един от щатите/областите на Индия. Тоест въпросният румънец слага знак на равенство между българи и цигани.

https://ziare.com/florin-citu/premier/premierul-florin-citu-s-a-intalnit-cu-maia-sandu-1674440

"MyTwoCents
21.04.2021, 08:15
Ba se vorbeste cu un accent bulgaro-punjab.
Suna mizerabil dar nu si pentru voi, valahii mici, parosi si negri."
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки