През май в Хасково ще се проведе Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“


През май в Хасково ще се проведе Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“
Снимка: Архив Община Хасково
21 Април 2021, Сряда


Това ще е 55-тото издание на форума, който е носител на отличието „Златна роза“ от Министерството на туризма в категория „Духът на България“

Автор: Десант

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. Форумът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. Той е носител на отличието „Златна роза“ от Министерството на туризма в категория „Духът на България“.

През 2021 г. предстои да се проведе 55-тото издание на „Китна Тракия пее и танцува“. Това ще стане в първоначалния двудневен формат на 15 и 16 май.

На 15 май (събота) ще може да се включат самодейните творци, като проявата ще има конкурсен характер. Участие ще вземат любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: певчески групи; танцови групи; ансамбли; индивидуални изпълнители и народни обичаи.

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория Община Хасково ще присъди златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници ще получат грамоти.

Участието в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде зачетено и за явяване на етап от VI Национален преглед на фолклорните ансамбли от Националната секция за България на CIOFF.

Вторият ден на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде наситен с изпълнения на професионални ансамбли за народни песни и танци, детски групи и музиканти. Ще бъде поставен акцент върху традиционното тракийско народно творчество и местни обичаи.

Предвид развитието на епидемичната обстановка и въведените противоепидемични мерки, Община Хасково си запазва правото, до 10 дни преди провеждане на събитието, да промени периода и условията на провеждане на събора, за което участниците ще бъдат уведомени, предупреждават от местната общинска администрация.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки