Храм „Свети Дух“ в Монтана посреща Великден с нови стенописи


Храм „Свети Дух“ в Монтана посреща Великден с нови стенописи
Снимка: Община Монтана
21 Април 2021, Сряда


Стилистиката на сцената от слизането на Христос в Ада се доближава най-много до тази в църквата „Света София“ в Истанбул

Автор: Десант

На предстоящите големи великденски празници храм „Свети Дух“ в Монтана ще посрещне вярващите с нови стенописи.

Сцената от слизането на Христос в Ада е завършена и може да бъде видяна високо отляво над църковния иконостас. Стилистиката на стенописа се доближава най-много до тази в църквата „Света София“ в Истанбул.

В центъра на композицията  е Христос, който „смертию смерт поправ“ счупва портите адови и протяга ръце към двамата прародители  Адам и Ева. Те са сред първите, спасени от човешкия род.

Сред персонажите са старозаветни патриарси, пророци и царе – Мойсей, Давид, Соломон, Йоан Предтеча.

Христовата победа над Ада, освобождението на Адам и оправданието на старозаветния човек е основна тема в богослужението на празника.

Мракът на Ада е осветен от светлината на богочовешката слава на месията. Това е светлината на идващото Възкресение. Под вратата в черната пропаст се вижда  фигурата на княза на мрака –  Сатаната. Силата на Ада е разрушена и веригите са скъсани.

В монтанския храм „Свети Дух“  се извършва вторият етап на стенописване. Изображенията на светците и библейските сцени са завършени върху северната стена, в момента се работи по южната.

По проект Община Монтана инвестира за миналата и през тази година общо 500 хиляди лева за изографисването на най-голямата си църква.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки