„Балканджийче“ от Елена обра овациите на международен танцов конкурс


„Балканджийче“ от Елена обра овациите на международен танцов конкурс
Снимка: Община Елена
20 Април 2021, Вторник


Танцовата формация стана лауреат I степен и е със златна диплома от първата онлайн надпревара „Златен танц“

Автор: Десант

Танцова формация „Балканджийче“ към Народно читалище „Напредък-1863“ в Елена стана лауреат I степен и е със златна диплома от първия онлайн Международен танцов конкурс „Златен танц“, организиран от Еuro Folk Academy. Надпреварата се проведе от 8 до 16 април в рамките на Музикални празници „Евро фолк“ със съдействието на Световната и на Европейската асоциации на фолклорните фестивали.

Видеоклипове с изпълнения изпратиха над 50 групи за народни танци - автентичен фолклор и модерна хореография, и индивидуални участници от 17 страни. Оценките на изпълнителите и на колективите са важни за класиране в Световната ранг листа по фолклор.

Освен „златна диплома“, талантливите момичета от „Балканджийче“  получиха и специална награда на Еuro Folk TV, също и препоръка за участие в Световен шампионат по фолклор Word Folk.

Танцовата формация от Елена с ръководител Йорданка Грънчарова впечатли международната журираща комисия с изпълнение на шопско хоро.

Основната идея на Международния конкурс „Златен танц“ е да разкрие, подкрепи и развие художествения потенциал на изпълнителите в опазването на танцовото национално богатство. Конкурсът има за цел и да разшири международните професионални контакти между ръководителите, диригентите и преподавателите, както и да даде нов тласък за развитието на танцовите традиции по света, посочват от Община Елена.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки