Никола Славков – от съратник на Ботев до столичен кмет


Никола Славков – от съратник на Ботев до столичен кмет
19 Април 2021, Понеделник


На 20 април се навършват 85 години от смъртта на помощник-апостола на Сливенския революционен окръг

Автор: Атанас Коев

На 20 април се навършват 85 години от смъртта на Никола Славков – един от изявените дейци на българското национално-освободително движение, определен за помощник-апостол на Сливенския революционен окръг при подготовката на Априлското въстание.

След освобождението на страната ни от османско владичество той заема редица административни длъжности, като за кратко е и градоначалник на София.

Бъдещият бунтар започва земния си път в Свищов на 20 юни 1851 г. в родолюбиво и патриотично българско семейство. Учи в родния си град, където завръшва местното класно училище.

Никола Славков е привлечен в редовете на революционното ни движение през 1867 г., но накоро след това е заподозрян от турските власти в конспиративна дейност. За да не бъде арестуван, той напуска Свищов и емигрира във Влашко.

След това младежът се прехвърля в Сърбия и в периода 1870-1873 г. служи в редовете на сръбската армия. През 1873 г. заминава за Русия, където постъпва на служба в руската армия.

Когато през лятото на 1875 г. в България започва подготовката за Старозагорското въстание, Никола Славков не остава безучастен. Той се среща с пристигналия по това време в Одеса виден наш революционер Христо Ботев, който отново го привлича в редовете на българското революционно движение.


Христо Ботев, Никола Славков и Иван Драсов в Румъния, 1875 г.

Като военен инструктор свищовският бунтар е изпратен в поробените български земи, където поема военната подготовка на бъдещите въстаници.

След провала на бунта Славков отново се прехвърля в Румъния, ставайки един от учредителите на Гюргевския революционен комитет, който взема решение за вдигане на ново въстание в България през пролетта на 1876 г. Страната е разделена на четири революционни окръг, като свищовският революционер е определен за помощник-апостол на главния апостол на Трети (Сливенски) революционен окръг-Иларион Драгостинов.

През януари 1876 г. заедно с други наши революционни дейци преминава замръзналия Дунав и са отправя към определения му район. Той се включва активно в подготовката на Априлското въстание, но наскоро след като пристига в Сливен е заловен от османските власти. Съден  за революционна дейност, е хвърлен в затвора да излежава присъдата си, но в края на 1876 г. е освободен, поради липса на доказателства.

Освен с революционна и обществено-политическа дейност Никола Славков се занимава преживе и с публицистика. През 1864 г. той сътрудничи със свои статии и материали на вестник „Българска пчела“, а през 1876 г. – на вестник „Нова България“.

Когато избухва Руско-турската война (1877-1878 г.) свищовлията не се двоуми и веднага се присъединява към освободителните войски. Като преводач в Щаба на руската армия той става непосредствен свидетел на освобождението на поробеното Отечество.

В младата българска държава Никола Славков се включва активно в обществено-политическия живот на страната, заемайки последователно редица административни длъжности. Първоначално е окръжен управител на град Варна, а след това на Сливен и на старопрестолно Търново. За кратко е и градоначалник на София.

Видният свищовски революционер умира на 20 април 1936 г., на 85-годишва възраст в родния си град Свищов. Погребан е по подобаващ начин за заслугите му за освобждението на България от османско владичество, както и за полагане основите на младото Княжество.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки