Ремонт спря посещенията на Църковния музей към Светия синод


Ремонт спря посещенията на Църковния музей към Светия синод
Снимка: Българска патриаршия
16 Април 2021, Петък


​Предвижда се възстановяването и на първоначалния вид на сградата с нейния купол, разрушен при бомбардировките над София през март 1944 г.

Автор: Десант

По повод започващите ремонти и възстановителни дейности по сградата на Богословския факултет в София се преустановяват посещенията на Църковния музей и Църковно-историческия и архивен институт на Светия синод за туристи и посетители.

Ремонтно-възстановителните дейности започнаха през април т.г., като първият етап на строително-монтажните работи е свързан с конструктивното укрепване на сградата по съвременните стандарти за сеизмологична защита.

Сградата, която е паметник на културата, собственост на Светия синод на БПЦ-БП, е предоставена безвъзмездно на Софийския университет през 1991 г. за нуждите на възстановения тогава към висшето учебно заведение Богословски факултет. Тя е проектирана и построена като паметник на Българската екзархия, като в проекта, който се изпълнява в момента, е предвидено покривът да бъде завършен с характерния фронтон и мозайка.

Предвижда се възстановяването и на първоначалния вид на сградата с нейния купол, разрушен при бомбардировките над София през март 1944 г.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки