До есента ще е готов археологическият парк в столичния квартал Лозенец


До есента ще е готов археологическият парк в столичния квартал Лозенец
Снимки: Аделина Ангелова/Столична община
14 Април 2021, Сряда


Предполага се, че тук се е намирало крайградско имение на високопоставен гражданин на Сердика

Автор: Десант

Около късноантичния мавзолей на ул. „Димитър Хаджикоцев" 112-118 в столичния квартал Лозенец, в близост до Южния парк, до есента ще бъде обособен нов археологически парк.

Теренът беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей-София.

По откритите предмети и направени разкопки археолозите предполагат, че тук се е намирало крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и така нареченият Мавзолей на Лозенския хълм. Вероятно той е направен за членовете на знатната римска фамилия.



Работата по проекта се ръководи от екипа на заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов.

Фокусът на античния обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.

В проекта е предвидено да се изпълнят консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, частично покритие на мавзолея.

На терена ще бъде оформено пространство тип „беседка“ за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка. Ще има паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство.



Най-ценният предмет, открит при проучванията, е ваза тип „диатрета“ от втората половина на ІV в. Тя е изработена от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигуралнорастителен фриз в кобалтово син цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис. Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей - София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната фамилия.



Сходен, но по-малък мавзолей, е разкрит в италианския град Равена.

Източник: CityBuild.bg


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки