Правителството отпусна над 1 милион за реставрация на Мулдавския манастир


Правителството отпусна над 1 милион за реставрация на Мулдавския манастир
Снимка: Провдивска митрополия
14 Април 2021, Сряда


Допълнителни средства ще се дадат и за Старата митрополия във Велико Търново, видинския храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ и сградата на Софийската митрополия

Автор: Десант

На днешното си, последно за мандата правителствено заседание, кабинетът на Бойко Борисов отпусна  допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на някои от знаковите църкви в България. 

От одобрените средства 1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Само преди дни премиерът Борисов посети манастира и пое ангажимент държавата да помогне допълнително със средства за обновяването на храма и залата в комплекса.

Светата обител е основана през XIV век и е паметник на културата от национално значение. „След претърпян пожар, по манастира е необходимо да се извършат още възстановителни работи. Започнали сме, много сме напреднали, но църквата, която е изключително красива, е пред срутване и затова отпускаме тези средства“, посочи премиерът Борисов.

2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. Митрополията е с голяма историческа стойност за града. 

За консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин правителството отпуска 950 920 лв. Той е втори по големина в България след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.

200 000 лв. се предоставят за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки