Текат археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра – Ботевград


Текат археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра – Ботевград
Снимка: Община Мездра
13 Април 2021, Вторник


Вижте какво откриха досега археолозите, които ще работят на обектите до 20 юни

Автор: Десант

В началото на април започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път І-1 (Е-79) Мездра – Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един – в землището на село Лютидол.

Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), който спечели обществената поръчка, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Научен ръководител на двата обекта в землището на с. Дърманци – в м. Злидолска бара и в м. Гламея, е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца, а заместник-ръководител – неговата колежа Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от Мездра.

Още в началото на разкопките екипът на Ганецовски попада на интересни находки. Сред тях са бронзов тракийски печат с изображение на розета, датиращ от IV-III век пр. н. е. Любопитство будят също керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), както и дребни османски монети (акчета) от XV-XVI век.

Най-впечатляваща според археолога обаче е ранновизантийска структура от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост „Калето” в Мездра. Извършено е и геофизично заснемане на обекта, което е показало наличието на определени аномалии в отделните културни пластове.

Другото археологическо проучване в рамките на сервитута на скоростния път Мездра – Ботевград се извършва в м. Селището в землището на с. Лютидол. На този обект работят археолозите от РИМ – Враца Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов.

Спасителните археологически проучвания на трите обекта се очаква да приключат до към 20 юни. След това ще бъде свикана комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство, която ще приеме резултатите от извършените проучвания и ще предложи мерки за опазване на разкритите структури или ще освободи съответната площ за изпълнение на инвестиционното намерение.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки