Има такъв народ - малък, но за сметка на това много прост....


Има такъв народ - малък, но за сметка на това много прост....
13 Април 2021, Вторник


Най-опасен е самовлюбеният и самонадеен простак. Защото винаги се намират наивни сомнамбули, които да му повярват и да тръгнат след него

Автор: Петър Ангелов-Дарев - белетрист, автор на романи, есета и пиеси

Няколко думи и за бъдещия политик Слави Трифонов.

Да излезе Слави Трифонов на сцената на политиката, е все едно някой да играе кючек в театър „Ла Скала“ в Милано.

Трифонов е с его колкото Айфеловата кула, но представете си една надуваема Айфелова кула, която постоянно се надува от неговите сценаристи, които неуморно въртят опашки около него, като кученца от породата Чихуахуа. Гледат го в устата и му създават един нереалистично, идеализиран образ, в който дори той самият понякога не вярва. Затова Трифонов от време навреме подритва тези кученца, прекъсва ги безцеремонно, за да не би да кажат нещо, което той не разбира или просто да не изпъкнат над неговите месиански прозрения.

Нарцисът не обича другите да говорят, така губи нещо от собствения си образ. А целият му поглед е концентриран именно и единствено там.

Трифонов е дълбоко комплексиран човек, той е безкрайно несигурен в себе си, но за да балансира това си усещане, постоянно търси слабости в другите. Иронизира ги с навъсен поглед на фалшив Зевс, опитвайки се да ги накара да се чувстват незначителни.

Неговата антропология на надуваем мъжкар, с изкуствен пластмасов пенис, рисува най-точния образ на онези постсоциалистически мутации, където бързото забогатяване, безогледното нарушаването на нормите и законите създаде уродлив идеал на успелия човек.

Национални телевизии и кабеларки, започнаха да легитимират мощно избуялата простащина, да я превръщат в модел на поведение. Реклами и реалити програми, показват скъпия автомобил, луксозните дрехи, агресивния сексапил като модел на реализирания човек.

Там някъде се подвизава и „патриотичния“ образ на Диньо от Ямбол. Зад отблъскващата и нечистоплътна демонстрация на луксозен начин на живот стои тарикатът, пичът, татуираният до ушите простак, който кара скъп мерцедес и успешно живее извън правилата.

Най-често е заобиколен от едрогърди силиконови певачки или плейметки с мозъци на колибри. Когато безумието и деградацията обхванат целия пейзаж, нормалното и безумното стават почти незабележими. Всичко се смесва в някаква жълто-кафява гама, където мегапростащината циментира и бетонира все по-големи територии.

Националната телевизия и кабеларките, започнаха да легитимират мощно избуялата простащина, да я превръщат в етно-индификатор.

В кича има нещо приспивно и упояващо, тъй като той е по-близо до подръчното, битовото и ситуативното. Там нямаш нужда от размисъл, от дълбинно вникване в съдържанието.

Чалгата представлява еклектика от фолклорни и ориенталски звуци, в която телесно-сексуалните внушения вървят успоредно с материалното изобилие. Без сантиментални и романтични усуквания.

Това е култура на настоящето, на момента, на леката приятна болка в слабините, на щастливия миг, на „случайно“ заголеното бедро – все неща които директно ти „бъркат в душата“. Това е мястото, където можеш да изконсумираш, да изчукаш и подлъжеш света с мераците и патоса на някой Кондьо или Мария.

Трифонов като един навъсен и морален гуру, всяка вечер излизаше с космическо самочувствие и мутренска походка на сцената на своето шоу. Бе превърнал част от националния ефир в огромна помийна яма, събираща цялото национално празнодумие, циничен хумор и тотален кич, близък до сумрачните периферии на хората от гетата.

Хуморът на шоуто бе отблъскващ, клозетен и първосигнален, а когато го забъркваха с някакви патриотични подправки, веднага се превръщаше в едно от най-отвратителните и бездарни неща, показвани някога по българската телевизия. В основата на чалга културата стои внушението, че когато си прецакан, единственото спасение да излезеш от това положение е, когато сам ти прецакаш всички останали.

Подобна мегапростащина, самохвална, самонадеяна и бездарна до смърт, може да вирее само в една социо-психологическа и културна среда, в която критериите са безкрайно размити. Чалгата и политиката са се превърнали в един общ балкански сироп, който често ни показват по най-различни поводи по телевизията.

Дори Митьо Пищова, който е като един Стив Джобс сред простаците в България, ми се струва по-безобиден, защото често сам не си вярва  и се смее на собствените си лъжи.

Най-опасен е самовлюбеният и самонадеен простак. Защото винаги се намират наивни сомнамбули, които да му повярват и да тръгнат след него. Определено мисля, че Трифонов няма никакви шансове да управлява страната.

Но ако българското изборно безумие все пак го направи управляващ, то ще спрем или най-малкото ще объркаме мисловните часовници на цяла Европа.

За мен беше чест…


В категории: Политика , Анализи , Коментари

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
независим
17.05.2021 09:06:15
0
0
Кой си ти бездарнико,че да съдиш народа за това на кого е повярвал и след кого е тръгнал ?Кой ти е дал това право? Кой ти е дал право да го обиждаш ?Много си се възгордял и самовлюбил.
2
Ива-Нова
11.05.2021 13:31:23
0
0
Много вярно написано и точно е охарактеризиран Сл.Триф. В пърните часове на изборния ден, след като излязоха първите прогнозни резултати и ИТН бе с 18 и..% един от коментиращите зададе риторичен въпрос "Слави ще управлява или ще ни забавлява!". Е, вече видяхме - не направи нито едното, нито другото. ИЗЛЪГА и СЕ ПОДИГРА с доверието на тези, които гласуваха за партията ИТН. Така ще помогне на други да си стегнат редичките, да си попрочистят кочинката и да се явят лустросани на 11 юли, а иначе "пременил се Илия, погледнал се - пак в тия". И всичко ще си тръгне по старому - кражби на едро и дребно (кой както може и докъдете му стигат силите); все по-голямо опростачване на населението; ширеща се безработица и отчаяние в населението; ръст на битова престъпност, мерзост и подлост; неадекватни икономически и здравни мерки и т.н. и т.н.
А на DIYANA BALINOVA искам да обърна внимание - автора е писал кой е, така че с ироничното питане показвате ниска култура и липса на възпитание.
1
DIYANA BALINOVA
02.05.2021 08:08:51
0
0
А ВИЕ КОЍ СТЕ?АЗ УВАЖАВАМ И ЦЕНЯ СЛАВИ!АЗ СЪЩО ОБИЧАМ ДА ПРЕКЪСВАМ ХОРИЦА!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки