Нараства броят на отглежданите у нас селскостопански животни


Нараства броят на отглежданите у нас селскостопански животни
Снимката е илюстративна
13 Април 2021, Вторник


Продуктивността им обаче се задържа на едно място или пада, по-малко са и разплодните екземпляри

Автор: Десант

Публикуваните в края на 2020 г. данни за броя на отглежданите у нас селскостопански животни са повече от добри. При всички видове се наблюдава ръст, като при говедата той е 11,3%, при биволите – 21%, при овцете – 2,1%, при кози – 10,9% и при свине – 20,4%.

Животновъдите обаче дават информация, че фалират много ферми, макар цифрите да показват друго, пише govedovad.com. 

В другите държави членки и тези от трети страни обикновено има намаление на броя на отглежданите животни, но се отчита увеличаване на средната и обща продуктивността на животните. У нас това засега не се получава. Увеличава се броя на животните, ала продуктивността се задържа на едно място или пада.

Броя на кравите за една година е нараснал с 35 900 бр. При биволиците има ръст с 2600 бр. Броят на овцете расте с 17 800 бр., а на козите майки - с 12 200 бр.

Безпокойствие буди броят на заделените млади животни за разплод, отбелязва сайтът. При кравите съотношението крави към млади разплодни животни от всички възрасти в момента е 1 към 0,29, при необходимост поне от 0,8. И това при положение, че от всички млади животни няма да отпадне нито едно.

При малакините, имайки в предвид и дълголетието им, оставените ремонтни животни са достатъчни дори за увеличаване на стадата.

Не така стои въпросът при овцете и козите. От справката не може да се разбере колко женски шилета са оставени за разплод. Но дори да приемем, че всички животни в графа други овце са женски шилета за разплод, техният брой е крайно недостатъчен. Процентът е 13,8 при необходимост поне 20%.

Подобна е ситуацията и при козите.

От govedovad.com обобщават, че е трудно да се направят важни анализи за състояние на животновъдството в България по отношение броя на животните. От наличната информация може да се направи извод, че нещата по отношение на броя на животните стоят добре, но е тревожен броят на юниците над 2 години. С 14 700 юници трудно се прави ремонт на стадо от над 367 000 крави.

От медията смятат, че оставеният малък брой разплодни женски животни неминуемо, още през 2022 г ще доведе до драстично намаление броя на отглежданите животни (без биволиците). 

Забавянето растежа на средната продуктивност на животните може да се дължи и на липсата на нова генетика внесена в стадата от младите животни. Няма внасяне на генетика, няма ръст на продуктивността, колкото и да се подобряват условията на отглеждане. Това е много важен извод, които трябва да бъде разгледан от съвета по генетични ресурси. Не е реалистично да се контролират над 100 000 бр крави влизащи в развъдните програми, да се използва сексирана семенна течност, да се внасят не малък брой животни и в крайна сметка в основно стадо да влизат юници в рамките на 15-20 000 бр.


В категории: Новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки