Как от хиляди кандидати избират Юрий Гагарин за първия космонавт


Как от хиляди кандидати избират Юрий Гагарин за първия космонавт
12 Април 2021, Понеделник


Преди 60 години се осъществява първият пилотиран полет в околоземна орбита

Автор: Десант

Преди точно 60 години, в 9 часа и 7 минути сутринта на 12 април 1961 г. ракетата Р-7 полита с Юрий Гагарин на борда на космическия кораб „Восток 1“. Полетът преминава изцяло по план, като първият човек в Космоса прекарва 108 минути в орбита, извършвайки пълна обиколка около Земята и приземявайки се в Казахстан. 

От 80-те години на миналия век в орбита постоянно има хора. Благодарение на мощни телескопи сме разгадали част от най-дълбоките тайни на Вселената, заснели сме отблизо Плутон, каним се да кацнем и на Марс...

Първият, покорил космическите пространства обаче завинаги ще остане Гагарин. Съветският съюз стартира програма по селекцията на първия си космонавт през януари 1959 г. Изискванията къв кандидатите са да бъдат в изключително добро здраве, да имат добра физика, да са опитни пилоти и да могат да се справят с големи натоварвания. От голямо значение за избора ще са и възможностите за работа под голям стрес и високата интелигентност.

Подборът изисква те да са на възраст между 25 и 30 години. Поради размерите на кораба теглото им не трябва да е повече от 72 килограма, а височината им следва да е под 1,75 метра.

До юни 1959 г. е направен първият подбор на кандидатите, след което започват серия от интервюта и тестове. От хилядите кандидати остават 200 до октомври 1959 г. и само 20 до края на същата година.

В средата на 1960 г. останалите шестима финалисти са преместени в новопостроеното Звездно градче, което и до днес е основният център за подготовка на космонавти на Русия. Тестовете през са изключително интензивни. Кандидатите са постоянно подлагани на големи натоварвания.

До началото на 1961 г. всички те са еднакво подготвени за полет в Космоса, но учените и докторите препоръчват Юрий Гагарин. На брифинг Никита Хрушчов оповестява, че е одобрил този избор.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки