Навършват се 155 г. от основаването на Цариградското българско читалище


Навършват се 155 г. от основаването на Цариградското българско читалище
Изглед от Цариград през XIX в.
07 Април 2021, Сряда


Важна част от дейността на просветното средище в турската столица съставляват големият брой организирани сказки и театрални постановки 

Автор: Атанас Коев

През 1849 г. в Цариград се се обособява българска църковна община към изградената по това време черква „Свети Стефан“. В нейното учредяване участват видните наши възрожденски дейци: Георги Сава Раковски, Неофит Рилски, Александър Екзарх, Гаврил Кръстевич и др.

Постепенно общината придобива характер на централна институция, която да представлява интересите на народа ни пред Високата порта, като съдейства за създаването на редица български културно-просветни организации в турската столица-училище, читалище, организацията „Българска книжнина“ и др.

На 10 април 1866 г. общината ни в Цариград основава читалище, като инициатор на тази идея е Българската духовна дружина – просветна организация, учредена в турската столица през 1864 г. Целите, които тя си поставя са подпомагане на просветното дело в Македония и Одринско, като същевремнно снабдява с книги редица селища в тези райони и изпраща учители в училищата ни в Солун, Вардар, Охрид, Ресен Битоля, Струмица, Неврокоп (дн. Гоце Делчев) и др.

Веднага след създаването си, българското читалище в турската столица групира около себе си едни от най-видните наши дейци от този период. Много голяма роля за превръщането му в значителен културен и просветен център изиграва изявеният наш възрожденски деец Петко Рачов Славейков, който е и един от дългогодишните му председатели.

Наскоро след учредяването на културната ни институция в Цариград, в нея се изгражда библиотека, в която започват да се получават излизащите в османската империя български вестници и списания. В читалището се устройва печатница, която отпечатва неголям брой книги.

Важна част от дейността на просветното средище в турската столица съставляват големият брой организирани сказки и театрални постановки, които привличат вниманието на голяма част от цариградската българска колония.



Културната ни институция в Цариград става инициатор за организирането на т. нар. Македонска дружина през 1871 г., обединяваща редица български обществени дейци, които си поставят задачата да подпомагат просветното ни дело в Македония и да се борят срещу гръцката и сръбската пропаганда в тази наша област. В състава на първото и ръководство влизат Г. Груев, Л. Йовчев, бъдещият екзарх Йосиф I и др.

Дружината просъществува до 1874 г., преодолявайки редица препятствия от страна на османските власти.

Читалището ни в турската столица участва дейно в създаването на Българското благодетелно братство „Просвещение“ на 23 март 1869 г., като основна роля в организирането му отново изиграва Петко Рачов Славейков.

Една от основните цели на братството е да просвещава децата на бедните наши занаятчии, дошли да търсят препитание в Цариград и в близките около него селища. Веднага след създаването си то открива редица български училища, които снабдява с учебни помагала и пособия, книги, вестници и списания.

Организацията просъществува до началото на Руско-турската война (1877-1878 г.), като сред по-известните ученици, подпомагани от нея, са Георги Измирлиев, Трайко Китанчев и др.

Българското читалище в столицата на османската империя взема дейно участие в борбата на народа ни за извоюване на църковно-национална независимост. Богатата му и разнообразна дейност постепенно го превръща в център на читалищата ни в Турция до Освобождението.

Поради стеклите се неблагоприятни обстоятелства за българската колония в Цариград след края на Руско-турската освободителна война то е принудено да прекрати своята дейност. Така престава да съществува един от големите ни културно-просветни центрове, допринесли много за духовното издигане на сънародниците ни по време на турското робство.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки