Политолог: „Има такъв народ" е изцяло въображаем феномен


Политолог: „Има такъв народ" е изцяло въображаем феномен
06 Април 2021, Вторник


От десетилетия в България си съперничат не политики, не алтернативни идеи за управление, а най-вече екранни символи и образи, категоричен е Божидар Колов

Автор: Десант

От десетилетия в България си съперничат не политики, не алтернативни идеи за управление на публичните услуги и ресурси, не различни социални интереси, а най-вече екранни символи и образи. Това заяви пред БГНЕС Божидар Колов, политолог и сътрудник към университета в Осло, Норвегия.

По думите му това, което прави случая на „Има такъв народ“ различен е, че за разлика от досегашните медийно-партийни проекти, формацията на Слави Трифонов е изцяло въображаем феномен в политически смисъл.

„Има такъв народ“ нямаше кампания извън собствената си телевизия, не влезе в дебат с никого от останалите кандидати, не се яви в никоя друга медия, не разясни и без друго твърде общата си и съвсем не алтернативна програма, не влезе в съществен диалог с гражданите", обясни Колов.

Той определи формацията на Слави Трифонов като партия-холограма, която, по думите му, символно е съчетала технократската реторика на „Демократична България", патриотичната семиотика на националистите, лидерско-мъжкарската поза на Борисов и ангажираността с „обикновения човек", с която парадираше Мая Манолова като омбудсман.

„Има такъв народ", обаче, не просто взе „най-доброто“ от всички, но и предложи на избирателите това, което словенският философ Славой Жижек нарича „нов опиум на народа" – самият народ. Слави Трифонов успя да превърне фестивалното усещане за сплотеност, сила, обща емоция и цел в политически афект и действие. Невъзможността за политическа програма и промяна бе компенсирано, вече по традиция у нас и по света, от единственото въобразимо политическо действие – да се объркат сметките на елита, да се ядоса естаблишмънта"​, обяснява политологът. 

Но това е именно опиат, а не овластяване. Икономическата програма на „Има такъв народ" съвпада идеално с тази на ГЕРБ, а предложението за мажоритарна избирателна система даже би бетонирало Борисов (или което и да е било „статукво") във властта. Нищо от това няма да даде на народа повече контрол върху съдбата си.

„Политическата „алтернатива" тук е като шоколадово яйце – носталгичен спомен от детството, лъщяща опаковка, кратка сладост и прилив на енергия... на фона на идеен глад и потискащо безсилие. В това състояние на политическото ни въображение всяко партийно съдържание, което е предварително известно би лишило избирателите от електорално наслаждение. Всъщност, удоволствието никога не е било в самата играчка, а в нейното очакване", завърши политологът.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки