Историята на „мартите" в Алфатар


Историята на „мартите" в Алфатар
Снимки: Община Алфатар
31 Март 2021, Сряда


Поставянето на каменни кръстове в четирите края на градчето се свързва с нашествието на чумата

Автор: Десант

В първия мартенски ден в Алфатар завързаха мартеници на четири каменни кръстове, разположени в четирите края на градчето.

Местните наричат тези кръстове „мартите”. Тяхната история започва някъде през 1733-1734 г. и се свързват с нашествието на чумата.

Тогава жителите на Алфатар масово се разболяват. Оцелелите местни първенци се събират и изготвят план за спасение на селото. Изваждат камъни от местната кариера, майстори – каменари ги дялат, като за труда си не вземат никакви пари. Готовите камъни са забити в четирите края на населеното място под формата на християнски кръст, освещават ги и се молят за здравето и изцелението на болните.



С времето хората забравят камъните – пазители. Но през 80-те години алфатарци посещават легендарната пророчица Ванга в Петрич. Изпращайки ги, тя им казва да открият тези каменни кръстове и да ги осветят, за да ги пазят в идните трудни години.

Така се създава традицията на първи март на тях да се връзват мартеници, като хората, спазвайки поверието, вярват, че така ще предпазят града от болести и тегоби.

Източник: Община Алфатар


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки