Течове, влага и мухъл съсипват храм-паметника „Св. Александър Невски”


Течове, влага и мухъл съсипват храм-паметника „Св. Александър Невски”
Снимка: Уикипедия
22 Март 2021, Понеделник


Кога ще стартира неговата реставрация, питат от сдружение „Зограф”

Автор: Десант

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, която отдавна се е превърнала в един от символите не само на българската столица, но и на цяла България, спешно се нуждае от реновиране и конструктивно укрепване, а безценните й стенописи, дело на именити творци от ранга на проф. Виктор Васнецов, акад. Николай Бруни, Василий Савински, Антон Митов и проф. Иван Мърквичка - от умела професионална реставрация, подчертават от гражданското сдружение „Зограф”.

Неговите членове припомнят, че чиновниците в Министерството на културата все още не са дали компетентен отговор на въпроса ще започне ли през 2021 г. дългоочакваният ремонт и реставрация на най-големия православен храм на целия Балкански полуостров.

Той е обявен за архитектурен, мемориален и художествен паметник на културата от национално значение, а това означава, че именно Министерството на културата е длъжно да осигури целеви средства за стартирането на този така важен ремонт, който вече не търпи никакво отлагане и протакане във времето, изтъкват от сдружението.

Укрепването на конструкцията на храма - светиня, камбаните на който за първи път са прозвучали през месец март 1913 г. при превземането на Одринската крепост, е повече от наложително, още повече и след поуките от земетресението от 22 май 2012 г. в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер, което се усети много силно и в София.

Преди да се пристъпи към цялостната реставрация и почистване на стенописите в патриаршеския храм „Св. Ал. Невски“, задължително обаче трябва да бъдат отстранени течовете от покривната конструкция, както и всички пукнатини по стените и сводовете, тъй като влагата и мухълът са най-сериозните врагове на фреските в катедралата – великолепни образци на християнското изкуство, допълват от сдружение „Зограф”.

Надяваме се институциите този път да се задействат и да отпуснат още преди парламентарните избори на 4 април необходимите средства за спасяването на патриаршеския храм и на уникалните му стенописи, отбелязват от „Зограф“ и напомнят, че предложението за въздигането на храма-паметник „Св. Александър Невски“ е по решение на Учредителното народно събрание, свикано през 1879 г. в Търново.

През 2024 г. ни предстои да честваме 100-годишнината от официалното освещаване на забележителната катедрала, която традиционно е и един от най-посещаваните от туристите обекти от културно-историческото ни наследство, посочват от гражданското сдружение. Ще допуснем ли заради чиновническото бездушие и безхаберие патриаршеският храм „Св. Александър Невски“ да посрещне славния си юбилей с непоправимо увредени и съсипани от влагата стенописи, питат от сдружение „Зограф”.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки