Ерозия на брега и слягане на почвата причиниха пукнатини по най-стария действащ храм по Южното Черноморие


Ерозия на брега и слягане на почвата причиниха пукнатини по най-стария действащ храм по Южното Черноморие
Снимки: Фейсбук/ храм „Преображение Господне"
18 Март 2021, Четвъртък


Църквата „Преображение Господне" в Поморие спешно се нуждае от реставрация

Автор: Десант

По църквата „Преображение Господне" в Поморие са се появили пукнатини, а олтарът и ценните икони в нея се нуждаят от спешна реставрация. В подписка до Министерството на културата, до Общината, до Общинския съвет и до Светия синод жителите на Поморие призовават за спасяването на храма, предаде БНР.

В архитектурния резерват „Стари поморийски къщи” най-старата сграда е църквата „Свето Преображение Господне”. Тя е най старата и в целия град. Това е и най-старият действащ храм по Южното Черноморие - част от безценното ни културно наследство. 

Първите пукнатини по фасадата на сградата започнали да се появяват преди година, а според жителите на Поморие причината е ерозия на брега. По думите на свещеникът на храма отец Яни, слягане на почвата причинява нови пукнатини. 

През май се очаква да започнат археологически разкопки в двора на храма. Надеждите на местни са с това да стартира и реставрацията на старината.



Църквата е градена е през 1763 – 1764 г. и е завършена и осветена през 1765 г. Тя е трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани, изградена изцяло от камък с дървени пояси (сантрачи).

Иконостасът е дърворезбан, използвани са разнообразни флорални мотиви. В него са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в., а някои от тях са от  ХVІ в. Във втория апостолски ред има 33 малки икони.

Под царската икона на Иисус Христос – в солея, се намира малко аязмо със светена вода, изворчето е наречено от християните „Сълзите на Христос”.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки