При над 60-годишните „центърът за жажда“ в мозъка се активира със забавяне


При над 60-годишните „центърът за жажда“ в мозъка се активира със забавяне
16 Март 2021, Вторник


При тях по тази причина дехидратацията може да достигне опасни за здравето нива

Автор: Десант

В проучване, публикувано в авторитетния „The Journal of Physiology“, учени от университета в канадската столица представят на пръв поглед парадоксален резултат. При хора над 60-65-годишна възраст дехидратацията при повишена физическа активност не намалява загубата на топлина и не увеличава телесната температура така, както при 25-годишните. Тази реакция може да изглежда полезна за възрастните, но само на пръв поглед – ето фактите:

Забавени компенсаторни реакции

Проучването установява, че когато възрастните хора се движат активно или спортуват, телата им не компенсират загубените течности чрез изпотяване и не са достатъчно реактивни, за да предотвратят по-нататъшна дехидратация. Това води до сериозно натоварване на сърцето, като физическият израз на това е честота на сърдечния ритъм.

Сред признаците за дехидратация са посочени още умора, мускулна слабост и крампи, тъмно или рядко уриниране, сухота на кожата и устните, ниско кръвно налягане. С възрастта съставът на вода в човешкото тяло намалява значително от около 70 до 50 процента. Според предходно проучване от 2015 г. 37% от хората над 65 и повече години, приети в спешни кабинети, имат признаци на дехидратация.

Неефективно регулиране на телесната температура при възрастните

Действието на този механизъм не е прецизно при по-възрастните хора. Неефективното регулиране на телесната температура повишава риска от топлинно изтощение, топлинен удар и сърдечни проблеми. Сред първите органи, които страдат при дехидратация, са бъбреците, което може да доведе до остра бъбречна недостатъчност.

Дехидратацията може да причини и електролитен дисбаланс на телесните течности, т.е. нарушено равновесие на електролитите, най-важни сред които са натрий, калций, магнезий и калий. Това се отразява неблагоприятно върху хората от група 60+ и особено върху онези, които страдат от различни хронични заболявания.

По-топла среда, прекомерно изпотяване

С годините понасяме по-трудно студа и предпочитаме по-високи температури. Твърде топлата среда обаче може да доведе до прекомерно изпотяване, без в същото време организмът да компенсира и без да съзнава, че се дехидратира.

Препоръката на учените е възрастните хора да приемат по-големи количества вода независимо дали усещат жажда.

Мнението на специалистите:

„Проучването хвърля нова светлина върху основните възрастови промени в нашата физиология“, споделя д-р Скот Кайзер, гериатър от Санта Моника, Калифорния. Според него е забележително как „все още научаваме толкова основни неща за начина, по който телата ни се променят с възрастта“.
Настъплението на „сребърното“ поколение

В световен мащаб „сребърното поколение“, т.е. хората на 65+, са най-бързо увеличаващата се възрастова група. Според данни на ООН през 2050 г. в нея ще попада всеки шести човек в света. Възрастните хора все по-осъзнато и целенасочено се стремят да останат здрави и активни. Това важи както за личния, така и за професионалния живот, който също се удължава. Поддържането на здравето и личното благополучие, включително и в напреднала възраст, се превръща в един от водещите приоритети в развитите общества.

Новите правила на играта

Днес хората от група 60+ често продължават да живеят с ритъма, на който са свикнали, и нямат усещането, че с възрастта във физиологията им стават промени, които изискват нов подход и внимание. Така е по-малко вероятно да бъдат предпазливи и има риск да не обърнат внимание на различните признаци на дехидратация.

Вода и функционални напитки

По отношение на правилната хидратация лекари и диетолози съветват да се придържаме към чистата натурална вода. Допълнителна полза от пиенето на много вода, особено в условията на настоящата глобална пандемия, е нейният безспорен ефект върху имунитета. Консумацията на достатъчно течности по естествен начин пречиства тялото от бактерии и токсини.

Положителна роля имат и функционалните напитки. Интересът към тях и към функционалните храни и от страна както на производителите, така и на потребителите расте.

Изследване от 2019 г. на Innova, един от водещите анализатори на тенденции в областта на храните и напитките, показва, че според 76% от потребителите на възраст между 26 и 55 години в основата на здравословното остаряване стоят именно приеманите храни и напитки. 56% от запитаните казват, че са увеличили консумацията на функционални храни и напитки в сравнение с предходната година.

За потребителите от всички възрасти е важно да уточним, че е препоръчително наред с водата да консумират напитки, произведени на основата на натурална минерална вода и без добавена захар или изкуствени подсладители.

Идеята да слушаме тялото си е част от налагащата се тенденция за природосъобразен начин на живот. Когато стане въпрос за хидратация обаче, алармените системи на тялото, сигнализиращи за необходимост от повече течности, не са достатъчни и на помощ идва познанието и осъзнатото изграждане на навици у всеки от нас, независимо от възрастта.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки