Читалището в Рибарското селище край Бургас вече е официално регистрирано


Читалището в Рибарското селище край Бургас вече е официално регистрирано
15 Март 2021, Понеделник


В него ще бъде подредена първата рибарска библиотека по Българското черноморско крайбрежие

Автор: Мила Пейкова

На ул. „Консервна” 36 в Рибарското селище край Бургас пристигна дългоочаквано известие от Министерството на културата. Народното читалище „Димитър и Константин Миладиновци - Струга - Рибарско селище Бургас - 2020“, вече  е регистрирано на този адрес и е вписано в регистъра на Народните читалища в България под № 3707.



Новината стана повод за извънредно заседание на читалищното настоятелство с участието на председателя на Сдружение „Морски сговор” Димитър Янчев и настоятелството  с председател д-р Димче Миладиноски, зам.-председател д-р Стефан Пейков и популярния бургаски общественик юристът Стоян Проданов.

На него бе обсъдена програмата за дейност през 2021 г., като особено внимание бе обърнато на обработката, съхранението и бъдещото ползване на голямото варненско дарение от книги и издания на „Морски вестник – Варна”, както и на благородния жест на известния български будител проф.д-р Иван Гаврилов за дарената колекция от новоиздадени книги - някои от тях посветени на историческите и културните връзки между България и Македония и ролята на българските черноморски селища за приютяване на бежанците от Македония и Тракия.

Председателят д-р Димче Миладиноски съобщи на настоятелството, че се очакват още постъпления към фонда на читалищната библиотека, които изискват съхранение и условия за ползване с читалня и книгохранилище. Подадената молба в Община Бургас - в съответствие със Закона за народните читалища в България, подхранва очакването подходящо помещение да бъде предоставено в района на селищното образувание. В него ще бъде устроена първата рибарска библиотека по Българското (и не само) черноморско крайбрежие.

Зам-председателят д-р Стефан Пейков съобщи, че е заявено приемането на народното читалище в Съюза на народните читалища в България. Молбата ще бъде разгледана на предстоящия конгрес на народните читалища, а дотогава културната организация на бургаската рибарска общност ще се ползва от преференциите, подкрепата и правата на авторитетния български читалищен съюз.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки