Представят в Бургас изящни находки от най-древното селище, съществувало на територията на съвременния морски град


Представят в Бургас изящни находки от най-древното селище, съществувало на територията на съвременния морски град
Снимки: РИМ-Бургас
10 Март 2021, Сряда


В  селищната могила са представени две праисторически епохи – неолит и халколит, всяка от които с по няколко нива на обитаване

Автор: Десант

Първите археологически разкопки на праисторически паметник на културата, проведени от специалисти на бургаския музей, са през 2008-2009 г. Тогава екип с научен ръководител ас. Мирослав Класнаков проучва Селищна могила Бургас.

Това е най-древното селище в рамките на съвременния морски град. То възниква през късния период на новокаменната епоха – края на VI хил. пр. Хр., и просъществува през цялата каменно-медна епоха – V хил. пр. Хр.

Теренните наблюдения на културния пласт с дебелина 2,70 м и анализът на откритите материали уснановяват, че в могилата са представени две праисторически епохи – неолит и халколит, всяка от които с по няколко нива на обитаване.

Повечето от регистрираните жилища, структурите и инвентарът в тях са унищожени от силни пожари. Направената отлична реставрация на предмети и съдове дава възможност на публиката да се наслади на богатството на форми и украси, а също да обогати представите си за бита и културата на най-ранните земеделско-скотовъдни племена, обитавали територията на съвременния Бургас.

Находките от Селищна могила Бургас са представени в  зала „Праистория и древно корабоплаване в Черно море“ в Археологическия музей на ул. „Богориди" 21. От 12 март, в рамките на месец, в зала 2 ще може да се види фотоизложба, показваща работата на терен по време на разкопките. 

Експозицията работи от вторник до събота, от 9,00 до 17,00 ч.


В категории: Добри Вести , Праистория

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки