Българките, станали пилоти, удивляват света


Българките, станали пилоти, удивляват света
Снимки: Интернет
08 Март 2021, Понеделник


Вижте кои са те

Автор: Борис Цветанов

„Не е достатъчно да гледаш напред. Трябва и по-високо!“
                       Мария Атанасова, прекарала 13 999 часа в небето над света

Само 5 процента от пилотите в най-модерните авиокомпании в света са жени. Най-висок е процентът в
Индия - 12,4, като в  Zoon air oт 90 пилоти по-красивата част са 30.
   
В България никой не е правил статистика, но има неща в тая област, с които сме удивлявали света.
  
Първата жена участничка в боен полет е българка. Това е самараянката Райна Касабова, която едва 15-годишна, лети над Одрин през 1912 г., но за нея е писано толкова много, че едва ли има читател, който да не знае за подвига й.



Най-популярната жена пилот е Мария Атанасова (1926-2000), летяла 21 години по всички маршрути на авиокомпания „Балкан" във всички възможни атмосферни условия - сняг, мъгла, сред буреносни облаци, мълнии, приземява се само с един работещ двигател... Не загубва самообладание, дори когато пилот до нея, заслепен от мълния, загубил ума и дума и управление. Тя му отцепва един шамар, та спасява положението.

През 1965 г. по време на екстремни атмосфер и условия в контролната кула на лондонското летище „Хийтроу" всички са смаяни: женски глас на чист английски език иска разрешение за кацане. На борда на самолета има 73 пътници. Разрешение е дадено, после всички служители от летището посрещат Мария Атанасова в шпалир и ръкопляскане като герой на деня. Английски и чуждестранни журналисти не вярват, та се налага българското посолство да ги разходи да се уверят сами.
  
Мария е завършила военно въздушното училище в Долна Митрополия през 1950 г. заедно с  8 смели момичета, но всички са съкратени по силата на някакво Женевско споразумение. Мария стига до Вълко Червенков и е единствената от тях, която влиза в пилотската кабина след това. Летяла е 13 999 часа на Ли 2, Ил 14,Ил 18 и Ту 134.



През 1974 г. я уволняват за броени минути (въпреки че е Герой на социалистическия труд от 1966 г. и кавалер на орден „Георги Димитров“ през 1971 г.) без обяснения.
  
Заживява скромно, каквато си е била цял живот, в малкото родопско селце Солище. Събира минерали, особени камъни, не знае какво е лекар и аптека, лекува се, когато трябва, с билки, познавачка е, както с някоя чашка ракия, вино и спомени.
  
Почива забравена от всички през 2000 г.

Колкото Мария е тиха и скромна, пълна нейна противоположност е Роза Георгиева - жена храбрец, бохем, властелин на тайни на социализма и душа на всяка компания. 



Родена е през 1935 г. През 1963 г. е вече пилот не къде да е, а в правителствения авиоотряд 28, обслужващ ЦК и Политбюро. Неведнаж е разхождала по света и Тодор Живков. Прекарва часове във въздуха, но и в прочутия български хайд парк „Бамбука". Другарува  със скандални бохеми от софийския бомонд, за което неведнаж влиза в конфликт с ръководството на отряда.

Поддържа пропилите се пилоти, свалили израелския пътнически самолет с 58 души, сред които и деца Константин Санкийски  и Борис Петров. ДС се занимава с нея, но не смее да я пипне, защото държи под ръка скрити документи за загадъчни смъртни случаи сред авиатори и самолетни катастрофи. Но при поредна дързост чашата прелива и я уволняват на бърза ръка през 1978 г.

Лично Тодор Живков я пита: „Сега какво да те правя?“. „Аз на майтап му отвърнах: Е, какво пък, я ме пратете представител на БГА „Балкан" в Лондон. И  той ме изпрати" - сподели ми на чашка в едно великотърновско кафене през 1991 г. тя. Издателството на моя приятел и колега Марин Крусев отпечата тогава скандалните й спомени „Възторжена безпътица".

В британската столица тя става близка с кралския двор и започва голям износ на българско вино в Англия. Но не мирясва и се сближава с Иван Михайлов в Италия. Той толкова й се доверява, че двамата правят шест касети разговори.

Роза се свързва с наш офицер е от разузнаването и предлага да наеме от италиански авиолинии самолет да прави демонстрации във въздуха, в един момент да кацне на шосето пред дома на Иван Михайлов, в това време български агенти да го изведат и настанят в  машината и... дим да ги няма. До София.
  
В ДС започват дълги умувания. Шеф на Първо главно в Васил Коцев - ВИК, наричан виртоузът на разузнаването, заместник му е Владо Тодоров, който ще е прототип на романите за Емил Боев на Богомил Райнов. Всичко приличало на филм за Джеймс Бонд, но везните клоняли към разрешение.

Но в това време италианските тайни служби не спяли - при Роза, която шанторила между Лондон и Рим, се явил агент, който й казал: „Ако наистина решиш да ставаш нова Хана Райч, Рим ще вдигне дипломатически скандал... Малко ли ви е там в София историята със Сергей Антонов?!". 

Било 1982 г. Агентът си заминал, а нашите хора свили знамената.

След промените Роза Георгиева навлезе в бизнеса. Нарекоха я Винената кралица. Името й се замеси в скандал с голф игрище, далавера за милиони долари и чужденци, не успя да издаде втори том с още по-скандални мемоари, а магнетофонните записи с Иван Михайлов изчезнаха.

Роза почина внезапно, готвейки се за шестдесетгодишния си рожден ден.

Емилия Гърбова е летяла 30 години на 9 типа самолети и има 12 321 полета. Със звание подполковник тя е обучил толкова летци, че техните и брой вероятно надвишава 50 пъти броя на летците ни днес.



Тя е първата жена, летяла самостоятелно на боен самолет, била е командир на звено, щурман на ескадрила.

Емилия е нежната половинка на единственото в България семейство летци - омъжена е за летеца Георги Гърков с когото се запознава в школата в Долна Митрополия.

Това са само малка част от наши жени амазонки на въздуха. 

Ще добавим само още две - старши лейтенант Станислава Белчева, която преди две години стана първата българка, извършила бойни стрелби с летящите танк Ми 24 и Валентина Цветкова -  единствената жена в света, командир на правителствен самолет „Фалкон". Всичко в живота си тя е постигнала само с конкурси: класиране в националния отбор по висш пилотаж, назначаването й в „Хермес еър", накрая във „Фалкон“.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки