Руши се къщата, в която последно е пренощувал Панайот Волов


Руши се къщата, в която последно е пренощувал Панайот Волов
Снимки: БНТ
02 Март 2021, Вторник


Жителите на село Каранци настояват сградата да бъде ремонтирана и отново да приема посетители

Автор: Десант

Руши се музеят на Панайот Волов в село Каранци, алармира БНТ.

Музеят е открит през 1984 г. в къщата, в която революционерът се е укривал и пренощувал за последен път преди да се удави в река Янтра.

След Априлското въстание оцелелите революционери се насочили към река Дунав с идеята да се спасят в Румъния. Така, преследвани, Волов, Георги Икономов и Стоян Ангелов пренощували в дома на дядо Първо, но на 26 май 1876 г. при опит да преплуват буйните води на Янтра, се удавили.

Век по-късно къщата се превръща в музей на Волов с етнографски кът, чиито експонати са събирани от цялото село.

„Тук имаше оръжия от тогавашното време, пушки, револвери, ками", разказа в ефира на националната телевизия Христо Ганев.

„Много посетители, толкова много, че дворът не можеше да ги побере, когато се откриваше музеят '84 година, беше на 1 май", каза Веселина Генова.Така с носталгия и болка хората си спомнят някогашната патриотична гордост на селото.

Днес сградата е разрушена, а дворът - обрасъл с буйна растителност. И това, което времето е пощадило, вандалите не са. Къщата е ограбвана в продължение на 20 години. За щастие, ценните експонати са прибрани в Историческия музей в Полски Тръмбеш.Жителите на селото настояват сградата да бъде ремонтирана и отново да приема посетители.

„Имахме разговор с кмета на общината. Ще предприемем стъпки по възстановяването, може да не е за една година, то не е възможно да стане в рамките на една година. Надявам се и младите хора да помогнат", казва кметският наместник на Каранци Денка Георгиева.

Тя допълва, че се очаква експертна комисия да направи оглед на сградата, за да знаят колко ще струва ремонтът.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки