Над 180-годишна църква, построена във Велико Търново от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт


Над 180-годишна църква, построена във Велико Търново от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт
23 Февруари 2021, Вторник


Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция

Автор: Десант

Над 180-годишна църква, построена от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт. Реконструкцията на храма „Свети Николай" във Велико Търново ще струва над 2 млн. лева. Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция.

Църквата „Свети Николай" е построена като митрополитска църква на града през 1836 г. от майстор Иван Давдата и неговия ученик Никола Фичев (Колю Фичето). Това е първата църковна постройка на големия възрожденски майстор, след изпълнението на която той добива права на първомайстор.от майстор.

В храма е открито първото училище в Търново, в което обучението се извършва на български език. След Освобождението в него заседават и депутати от Учредителното събрание.



„Извървяхме този дълъг път от 24 години, в който с помощта на много хора, най-вече на проф. Тулешков и доц. Прашкова, изготвихме техническите планове за реставрация", сподели свещеноикономът отец Славчо пред телевизия Bulgaria ON AIR.

За реставрацията църковното настоятелство търси механизми за финансиране.

„От миналата година кандидатстваме пред наши институции, пред държавата, за да намерим тези така необходими 2,3 млн. лева, с които е необходимо да се направи основен ремонт. Той предвижда отваряне на покрива, смяна на колони, направа на нови фундаменти и нови основи", допълни свещеникът.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки