Тодор Кесяков – един от Първия Директорат на Източна Румелия


Тодор Кесяков – един от Първия Директорат на Източна Румелия
Първият Директорат на Източна Румелия. Тодор Кесяков е седналият най-вдясно
18 Февруари 2021, Четвъртък


На 20 февруари се навършват 190 години от рождението на видния български обществен и политически деец

Автор: Атанас Коев

На 20 февруари се навършват 190 години от рождението на Тодор Кесяков – виден български обществен и политически деец, един от основателите на Либералната (Казионна) партия в автономната област Източна Румелия. Той сред водачите на либералите в областта и активен участник в Съединението.

Бъдещият политик започва земния си път в Пловдив на 20 февруари 1831 г. в заможно и родолюбиво българско семейство. Негов брат е видиият наш участник в национално-освободителното ни движение, а впоследствие и военен деец – Константин Кесяков.

Тодор учи в родния си град и постепенно получава доверието на османските власти. В резултат на това е назаначен от тях за касиер на Пловдивския санджак.

Когато започва борбата на народа ни за независима българска църква, Кесяков се включва дейно в нея. След учредяването на Българската екзархия през февруари 1870 г., заради заслугите му в борбата срещу Вселенската гръцка патриаршия е включен в състава на Екзархийския съвет. В този висш църковен орган пловдивският обществен деец работи неуморно за укрепването и утвърждавенето на независимата ни православна църква.

След освобождението на България от турско робство през 1878 г. Тодор Кесяков остава да живее в автономната област Източна Румелия, където веднага се включва активно в обществено-политическия живот.

Той става един от учредителите и основателите на Либералната (Казионна) партия. Постепенно се утвърждава като авторитетен водач на партията, работещ дейно по изграждането на партийните структори, както и за утвърждаването на либералите в политическия живот на Източна Румелия.

На три пъти е избиран за председател на Постоянния комитет на автономната област – през 1879 г., 1882 г. и 1883 г.

Когато започва подготовката за съединението на Източна Румелия и Княжество България Кесяков веднага се включва в нея. По време на съединисткия акт, на 6 септември 1885 г. той дейно участва в осъществяването му, подпомагайки с всички сили акцията. Става член на временното правителство на Източна Румелия, създадено в деня на Съединението.

В обединеното Княжество видинят пловдивчанин продължава обществено-политическата си дейност, ставайки постепенно близък сподвижник и съратник на водача на Народно-либералната партия, изявеният наш революционер и политик Стефан Стамболов. Той влиза в редовете на неговата партия и последователно е избиран за народен предствител в Петото и Шестото Обикновенно Народно събрание от листите на стамболовистите в периода 1887-1893 г.

Като депутат активно участва в работата на Парламента и в изработването на редица закони на Княжество България.

Тодор Кесяков умира на 9 юни 1894 г., на 63-годишна възраст, като е погребан по подобаващ начин за заслугите му в църковно-националната борба на народа ни, както и в подготовката и осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

С дейността си като обществен и политически деец той оставя трайна диря във възрожденската ни история и в първите години след освобождението от османско владичество – първо в автономната област, а след това и в Княжеството.


В категории: Новини , Личности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Владимир
20.04.2021 19:42:17
0
0
были у Тодора или его брата Константина - дети?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки