Хипотеза: Най-старото име на Русе е било Плестродава


Хипотеза: Най-старото име на Русе е било Плестродава
Снимка: РИМ-Русе
16 Февруари 2021, Вторник


Всичко тръгва от някогашно проучване на Светилището на Диана, което се намира при сливането на реките Бели и Черни Лом

Автор: Десант

Новата експозиция на русенските археолози „Пазители на пръстените“ съдържа в себе си впечатляващо откритие, което заслужава специално внимание. Независимо от факта, че изложбата се съсредоточава върху последните две години от техните теренни проучвания, натрупанато през годините познание им дава възможност да строят обосновани хипотези и да ги доказват.

Според д-р Върбин Върбанов най-старото име на днешния град Русе в тракийската епоха е било Плестродава. В средата на 80-те години на ХХ век археологът Димитър Станчев прави проучване на Светилището на Диана, което се намира на безспорно важно място – на сливането на реките Бели и Черни Лом, в местността Смесците.

Там, между Иваново и Кошов се откриват сгради, както и три каменни надписа. За съжаление изследователят не е направил публикация, но надписите се пазят в музея.

През 2018 г. д-р Върбин Върбанов и д-р Никола Русев тръгват по следите на стария русенски археолог, за да установят вече проучения обект, който никой не помни къде се намира. Новите проучвания откриват сгради, които са съществували към светилището, но самото то още не е открито.

Независимо от това, от един частично запазен надпис се появява името на бог Плестър, който е покровител на реката в близост. Това ознавача, че днешният Русенски Лом в тракийско време се е наричал Плестър.

Българската наука разполага с множество примери, от които е ясно, че при устието на река, която се влива в Дунав, има град, който носи името на съответната река. Така е с Ескус (Искър) и градът Улпия Ескус, при Алмус (Лом) и крепостта Алмус при Лом, при Янтра и крепостта Ятрус.

Ето защо, следвайки този модел на именуване, д-р Въбранов предполага името на тракийското селище при Дунав, като го реконструира чрез „Плестър“ – името на реката и „-дава“, названието за град у траките. Най-близкият местен пример с употреба на „-дава“ е с античното име на село Батин – Скаидава. Ето защо Плестродава е напълно логична хипотеза, която се подкрепя и от прозвището на богинята Диана – Плестрензис, от друг надпис в местността Смесците.

В миналото някои изследователи се опитват да нагодят това прозвище към познатото до момента, като го представят за „Пристензис“, т.е. Диана от (Сексагинта) Приста, но вече става ясно, че подобни научни спекулации са излишни.

Възможно е в бъдеще научнообоснованото предположение за името Плестродава да бъде потвърдено от запазен каменен надпис, но и без неговото наличие вече е налице безспорно откритие, свързано с тракийската древност и Русе.


В категории: Новини , Траки , Археология

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Иван Монев
02.05.2023 18:22:30
0
0
Намерих обяснение откъде идва името на град Русе. Един от братята на патрицият Кубрат се наричал Шам Бат Кий, а негова столица ебила град Бащу /бащата/.След разпада на Стара Велика България той управлява Киевска България и в последствие столицата Бащу в негова чест е наречена Киев. Негов наследник е Урус Айдар. В древния български език думата урус означава велик и поради това Киевска България е наречена в последствие Киевска Рус. От там произлиза името на гр. Русе /велик град/, а личните имена Руси, Руско и Руска означават Велико, Величко и Величка, а личното име Айдар /Хайдар/ в древния български език означава лъв. Чудих се в чест на кой баща са именувани двете столици - Бащу и Плиска. Другото име на Плиска е "А боба " - на старобългарски "стар баща". Досетих се, че става въпрос за Бащата на народите и той е хунобългаринът Атила. С уважение: Иван Монев -енорийски свещеник за селата Русокастро и Равнец - Бургаско.
3
Вели
19.05.2021 13:21:46
0
0
до г-н Митев относно завършекът - дава не е изобщо излишен, а е на тракийски и означава град както и пара, бара. Например ако сте чували за Даусдава означава градът на вълците, както и най - старото име на Благоевград - Скаптопара, Бесапара - град на бесите ... преминава и във бара. Така става ясна и чии са основателите на тези градове траки - българи - единство.
Бог да пази България!
2
Вели
19.05.2021 13:18:11
0
0
до г-н Митев относно завършекът - дава не е изобщо излишен, а е на тракийски и означава град както и пара, бара. Например ако сте чували за Даусдава означава градът на вълците, както и най - старото име на Благоевград - Скаптопара, Бесапара - град на бесите ... преминава и във бара. Така става и чии са основателите на тези градове траки - българи - единство.
Бог да пази България!
1
Георги Митрев
16.02.2021 20:18:45
0
0
Плеструс. Завършекът -дава ми се струва напълно излишен. Пък и известният епитет на Диана е Плестрензис, а не Плеструдавензис или нещо подобно
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки