Изкуството да пиеш вино в Древна Гърция и Тракия


Изкуството да пиеш вино в Древна Гърция и Тракия
Снимка: Архив Десант
08 Февруари 2021, Понеделник


Изложба в Археологическия музей в Бургас илюстрира пътя на лозата

Автор: Десант

Малко известно е, че на 14 февруари, когато по стар стил се е празнувал Трифон Зарезан, а католиците честват св. Валентин, професионалния си празник отбелязват българските археолози. Датата е избрана през 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН).

По случай Деня на археолога, бургаският Археологически музей е подготвил любопитна изложба, която обединява традицията на виното, любовта към него и археологическата наука.

Експозицията „Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия" илюстрира пътя на лозата – от нейната поява, мистериалните практики и иконография на бога на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието – Дионис и неговата свита, симпозиума или изкуството да превърнеш чуждия в свой. 

Апропо, от тази изложба посетителите могат да научат малко известния факт, че симпозиум в превод означава „пиене на много лица заедно“. Ще разберат също кои са били най-популярните в древния свят тракийски сортове грозде.

Пиенето на вино изисквало богат инвентар от различни по форма и функция съдове. Неразреденото се сервирало в трапезни амфори. С вода се разреждало в т.нар. кратери. Разливало се на всеки с изящни кани с изискано оформено трилистно устие, наричани ойнохое. Образци на тези антични съдове може да се видят в археологическата експозиция в Бургас. Те са намерени при разкопки в местността Сладките кладенци.

Изложбата може да бъде разгледана от 10 февруари в Археологически музей Бургас, ул. Богориди 21, от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 ч.


В категории: Новини , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки