Откриха египетски мумии със златни езици


Откриха египетски мумии със златни езици
Снимка: Министерство на туризма и антиките на Египет
08 Февруари 2021, Понеделник


Амулетите осигурявали на покойниците възможност за общуване в задгробния свят

Автор: Десант

Екип от археолози под ръководството на д-р Катлин Мартинес от университета в Санто Доминго намериха 16 гробници с позлатени мумии. За находката съобщиха от Министерството на туризма и антиките на Египет. 

Всички гробници са открити в западната част на Александрия в района на храма Табосирис Магна. Мнозина специалисти смятат, че на това място е погребана Клеопатра. 

Гробниците са направени през гръко-римския период. Това, което поразило учените, е че мумиите били обвити в позлатена тъкан, а в устата на част от тях са намерени амулети под формата на език от златен варак. Те били поставяни в устата на покойния чрез провеждането на определен ритуал, осигурявайки му по този начин възможност за общуване в задгробния свят. 

Две от мумиите били украсени особено внимателно и щедро позлатени. Върху първата било нанесено изображение на бог Озирис. втората била украсена с корона на Озирис, върху челото й имало изображение на кобра (символ на фараоните), а на гърдите й висяло позлатено колие с глава са сокол (символ на бог Хор).


В категории: Античност , Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки