Някои депутати не познават нито Конституцията, нито правилника на Парламента


Някои депутати не познават нито Конституцията, нито правилника на Парламента
05 Февруари 2021, Петък


Няма член, който да задължава премиера да се яви в Народното събрание по искане на законодателната власт, както настояват от опозицията

Автор: Борис Цветанов

С часове понякога траят караници и обвинения в Народното събрание от страна на опозицията с председателстващи по въпроса защо министър-председателят не се явява пред тях да му търсят сметка, като че ли това ако стане, щяло да промени живота в България.

Работата е там, че няма в Конституцията нито един член, който да задължава премиера да се яви в Народното събрание по искане на законодателната власт.

Няма такова нещо и в Правилника за работата на Парламента.

Някои депутати, правейки на много умни, призовават премиера, като посочват членове от Конституцията и Правилника.

Съмнявам се някой си Стойчев, който дори е председател на ПГ на БСП, да е чел както трябва Конституцията и Правилника, тъй като сочи за основание членове 105 от Конституцията и членове 128 от Правилника.

Обявявам, че давам цялата си пенсия за цял четиригодишен мандат, което е по-малко от месечната дажба на другаря народен (?) представител, ако ми посочи дори една дума от член 105 от Конституцията (четири алинеи), където да е отразено министър-председателят да е длъжен да изпълни въжделенията на депутата.
  
Целият дълбокомислено посочен член се отнася за задължения на Министерският съвет: да ръководи и осъществява вътрешната и външната политика и да осигурява обществения ред. Министерският съвет (не министър-председателят) информира НС за задълженията на България към ЕС и дава отчет за за дейността свързана с ЕС.

Какъв министър-председател?! 

Стойчев обявява и неизпълнение на член 128 от Правилника на НС.  Я да видим поне това дали е чел.
  
Да, ама не, както казват индианци от разкази на О'Хенри.

Защото 128 член постановява на 6 месеца в началото на всяко председателство в ЕС да се внася в Народното събрание доклад за участието на България в работата на миналото и приоритетите за предстоящото председателство. Които доклади се внасят (забележете!) или се изслушва при това, както е записано, „министър-председателят или заместник министър председател". Какво задължително явяване на премиера?! 

Георги Свиленски смята горе написаното за „задължение министър-председателя да бъде тук на всеки шест месеца". Странно къде го е прочел?!

Марешки пък, като Матросов в бой да спасява Караянчева, обявява, че поканил (?) премиера по силата на член 53 от Правилника на НС да присъства в Парламента. Но нека ми посочи поне една от 9-те алинеи на този член, където да е написано нещо подобно на покана.

Интересно е, че дори Караянчева се солидализира с господина.

Такива ми ти работи...


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки