Международно разследване доказа: Мрежата NetWalker представлява сложна форма на зловреден софтуер


Международно разследване доказа: Мрежата NetWalker представлява сложна форма на зловреден софтуер
28 Януари 2021, Четвъртък


От NetWalker са пострадали много компании, общини, болници, правоприлагащи органи, спешни служби, училища, колежи и университети

Автор: Десант

Националната следствена служба излезе с подробности за проведена мащабна международна операция по противодействие на компютърни престъпления съвместно с ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ. От българска страна участие взеха ВКП, НСлС и ГДБОП.

Заместник-главният прокурор и административен ръководител на Национална следствена служба Борислав Сарафов изтъкна отличната работа на българските служби и отдела на Федералното бюро за разследване в България.

Операцията е проведена под ръководството на Върховната касационна прокуратура.

Следователят от НСлС Светослав Василев обясни, че мрежата NetWalker представлява сложна форма на зловреден софтуер, който е действал особено активно от пролетта на миналата година. Той шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да плати откуп, за да получи ключ за дешифриране.

От NetWalker са пострадали много компании, общини, болници, правоприлагащи органи, спешни служби, училища, колежи и университети в САЩ. Част от атаките са били специално насочени към сектора на здравеопазването по време на пандемията от  COVID-19, като извършителите са се възползвали от глобалната криза, за да изнудват жертвите си.

Към момента има повдигнато обвинение на канадски гражданин във връзка с атаките на зловредния софтуер, при които се смята, че той е получил чрез изнудване над 27,6 милиона долара. Иззети са 454 530,19 долара в криптовалута, получени от платени откупи при само три отделни изнудвания. В момента на задържането в САЩ на канадския гражданин, в България са иззети сървъри, чрез които е извършвана престъпната дейност.

Завеждащият отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура Цветомир  Йосифов съобщи, че операцията е проведена след изпратена молба за правна помощ от американските правоохранителни институции.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки