Някогашният министър на земеделието, когато идвал в родното Поликрайще, отивал на нивата да жъне и копае


Някогашният министър на земеделието, когато идвал в родното Поликрайще, отивал на нивата да жъне и копае
25 Януари 2021, Понеделник


На 1 февруари се навършват 76 години от разтрела на Димитър Кушев - един от най-изтъкнатите български специалисти в областта на земеделието, осъден от Народния съд след Девети септември

Автор: Проф. д-р Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева

В знак на признание за приноса на министър Димитър Кушев към Поликрайще и към България, по повод на 76-годишнината от трагичната му кончина, Кметският съвет на Поликрайще, Ръководството и Педагогическият съвет на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Църковното настоятелство при Храма „Св. Вмчца Марина“ и читалище „Развитие-1884“, въз основа на решението на Общото събрание на населението от 2 юли 2020 г., го удостояват със званието „Герой на Поликрайще и България“.

По повод на 1 февруари, деня, в който през 1945 г. Министър Димитър Кушев е разстрелян, в църквата „Св. Вмчца Марина“, в Поликрайще ще се отслужи заупокойна панахида в негова памет.

Димитър Хаджихристов Хаджидимитров Кушев (15 септември 1898 – 1 февруари 1945) е министър на земеделието и държавните имоти (5 февруари 1941 – 11 април 1942) в правителството на професор Богдан Филов; народен представител в Двадесет и четвъртото обикновено народно събрание (28 май 1938 – 24 октомври 1939 г.).

Осъден е на смърт по наказателно дело № 1/1944 г. от първия тринадесетчленен състав на Народния съд, образуван за съдене на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от XXV-о Обикновено народно събрание. Присъдата е изпълнена на 1 февруари 1945 г.

На 26 август 1996 г. тя е отменена с Решение № 172 на Върховния съд на Република България.

Министър Димитър Хаджихристов Хаджидимитров Кушев е един от най-изтъкнатите български специалисти в областта на земеделието, с огромен принос за неговото развитие в нашата страна.

Той е един от хората, допринесли най-много за културното, стопанското и всестранното развитие на Поликрайще в цялата му хилядолетна история. От 200 години това е едно от най-прочутите български селища, чийто главен поминък е гурбетчийското градинарство.

Благодарение на градинарите, на мощната подкрепа на Българския градинарски съюз и лично на неговия председател и в последствие министър Димитър Кушев за броени години точно в най-жестоката световна икономическа криза между двете световни войни Поликрайще става едно от най-заможните селища в България. Строят се стотици нови къщи, животът на хората коренно се променя.

Министър Кушев получава силната подкрепа на поликрайшкото градинарско дружество „Сила“, което посредством своя клон в Будапеща е единствената легитимна българска организация, защитаваща интересите на всички български градинари и изобщо на всички българи в Унгария. Именно то предлага Димитър Кушев за народен представител.

По разказ на Тодор Йорданов Кушев, когато именитият му родственик пристигнел от София, веднага отивал на нивата и се захващал с полската работа, която се вършела там. Умеел всичко: жънел, връзвал снопи, товарел каруците, прекарвал ги, вършеел, копаел, косял, пластял сено, справял се с животните. И като висш чиновник в Министерството на земеделието, и в последствие като министър той работел наравно с всички на нивата.

Министър Кушев осигурява финансирането, проектирането на водоснабдяването на Поликрайще и закупуването на големите тръби за главния водопровод, изработени от немската фирма Mannesmann. По негово разпореждане те са докарани от Германия на гара Поликрайще с вагони. Там са разтоварени, а след това са разкарани на определени места из селото за поставяне в съответните клонове на водопровода.

Министър Кушев получава безрезервната подкрепа и на една друга мощна организация в Поликрайще – Земеделската задруга с 1834 члена и на нейния председател – видния деец на БЗНС Марин Маринов Попхристов. По тяхното категорично настояване Министър Кушев открива допълнително Образцово земеделско училище „Поликрайще“, финансирано изцяло от Министерството на замеделието.

Тектът е основан на извадки от книгата „ИЛЮСТРОВАНА ИСТОРИЯ НА ПОЛИКРАЙЩЕ“, Том I „ПРЕЗ ПРЕВРАТНОСТИТЕ НА ВРЕМЕТО“, с автори Трифонка Романова Попниколова, проф. д-р Георги Николов Георгиев, Никола Георгиев Попниколов и д-р Марияна Николова Георгиева


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки