Край гръцките брегове откриха амфори от римския период


Край гръцките брегове откриха амфори от римския период
Снимка: Туитър, Roman Archaeology News
22 Януари 2021, Петък


Корабът, който ги превозвал, претърпял корабокрушение преди 1800 години

Автор: Десант

По време на подводни работи край бреговете на гръцкия остров Касос (намиращ се разположен между островите Карпатос и Крит) археолози са попаднали на следи от корабокрушение, случило се още по времето на римския период. Проучването се провело под патронажа на гръцкото Министерство на културата. 

Учените са намерили на дъното множество амфори, които са били на борда на търговския морски съд, претърпял корабокрушение преди 1800 години. 

След като били извадени и огледани, експертите са определили, че в тези класически за римския период съдове се е пренасяло масло. Анализът показал, че то било произвеждано на територията на Испания, край Гвадалкивир през I-III в.

Открити са и други редки амфори, като подобни на тях са били правени само на територията на днешен Тунис, в керамични ателиета от района Africa Proconsularis.

Самият кораб, който ги превозвал, практически не е запазен и не може да бъде идентифициран. В тази част на акваторията археолозите са намерили следи от три корабокрушения. 

Единият морски съд превозвал амфори, изработени в северния район на Егейско море през елинистичната епоха, в I в. пр. Хр. Другият кораб най-вероятно е пренасял амфори, изработени в Мидия през класическия период, в V в. пр. Хр. А третото произшествие се е случило в значително по-късен период. 


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки