Поетът Недялко Йорданов за проекта на новия подземен паркинг в Бургас: Само през трупа ми!


Поетът Недялко Йорданов за проекта на новия подземен паркинг в Бургас: Само през трупа ми!
15 Януари 2021, Петък


От Камарата на архитектите в Бургас също се противопоставиха на предложението

Автор: Десант

"Поразен съм как е възможно да се мисли за такъв вариант, след тази идиотщина на площад "Св. св. Кирил и Методий". Там могат да си паркират колите и гостите на хотела, който е само на 300 метра. Да се дълбае и копае! Може да е нужно на Весела Лечева (братът на депутатката от коалиция "БСП за България" - Даниел Лечев купи хотела от предишния му собственик Митко Събев б.а.). Но защо е нужно това на Бургас! Как може изобщо да се обсъжда това? Ще направя всичко възможно това да не стане. Само през трупа ми!“

Емоционалните думи са на поета, публицист и сценарист Недялко Йорданов, който участва в онлайн обсъждането на проекта за изграждане на подземен паркинг до хотел „България“. В обществената дискукия се включиха хора на изкуството, архитекти, общински съветници, граждани на Бургас.

"Копаенето ще постави под заплаха най-страта сграда в града - арменската църква. Няма нужда да се повтаря експеримента с църквата "Св. св. Кирил и Методий". Не трябва да се засяга публичната общинска собственост - градинката. Недопустимо и невъзможно е преместването на паметната плоча на благодарността, поставена по инициатива на сдружение "Алеф". Това ще застраши целостта на паметника и инвеститорът ще стрещне отпор, ще събуди и международна реакция. Ще водим дела, ако се нарушат процедурите по поставянето на паметника", подкрепи баща си журналистът Асен Йорданов.

Темата за новия подземен паркинг е една от най-разискваните в морския град през последните дни. Общото мнение на бургазлии споделя това на Недялко и Асен Йорданови. Хората, родени и израснали тук, още не могат да простят за невъзстановимите щети, нанесени върху катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ на едноименния площад. Преди 10 години там започна изграждането на подземния паркинг на три нива под площада. При изкопните дейности сградата на църквата се разцепи и впоследствие глътна много милиони левове за укрепване и ремонт. За съжаление, уникалните стенописи вътре не подлежат на възстановяване.

Не искаме да преживеем отново този кошмар, за няколко паркоместа под земята за дълго време ще бъде блокиран центъра на Бургас, прясно ремонтираните улици ще бъдат отново разрушени от тежката техника, която ще преминава по тях по време на строителството – това са само част от аргументите на участниците в дискусията.

От Камарата на архитектите в Бургас също се противопоставиха на предложението. Според тях той щял да постави в опасност парка. Арх.Костадин Христов подчерта, че подобно обсъждане се прави при предварително представен проект, а не върху няколко снимки.

Според геоложките проучвания, много скъпо ще излезе изграждането на паркинг на две нива. То ще отнеме и доста време. Причината е, че отдолу има подпочвени води. "При изкоп от 750 кв.м. водопритокът ще е 2000 кубика и той трябва да се заусти. Пред хотела няма дъждовна канализация, значи трябва да стане в тази пред гарата. Но такова количество вода ще компрометира канализацията. От техническа гледна точка паркинг на повече от едно ниво ще е приключение", заяви от своя страна инж. Пламен Петров, който е правил геоложките проучвания.

Предстои инвеститорът да входира проекта си в Общината, за да бъде задействана процедурата и да бъде внесен той за гласуване в ОбС.


В категории: Новини , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ани Петкова
17.01.2021 11:47:12
0
0
Не!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки