Личните лекари в България сигнализират за проблем с ваксината на „Пфайзер”


Личните лекари в България сигнализират за проблем с ваксината на „Пфайзер”
12 Януари 2021, Вторник


Пациентите с тежки алергии и автоимунни заболявания засега не трябва да се ваксинират

Автор: Десант

„Има огромен интерес към ваксината. Всеки ден идват пациенти, които се записват в листа”, заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

„Друг е въпросът, че ако се работи с тази ваксина на „Пфайзер”, която е в момента, там изрично е упоменато, че трябва да има 15-минутно присъствие на пациента в кабинета след ваксинирането, с оглед очакване на някаква алергична реакция. Това няма как да се случи в кабинета на личния лекар, по простата причина, че отвореният флакон с 5 дози трябва да бъде изразходван за 1 час”, поясни д-р Николова. „Освен това всеки пациент трябва да бъде прегледан, информиран и да подпише декларация за информирано съгласие преди да бъде поставена ваксината”.

Според д-р Николова цялата процедура ще отнема до половин час.

„На практика може би ще трябва да се работи с някоя от другите ваксини, които не изискват такова съхранение”.

„Ваксинирана съм, чакам втората доза на 19-и. Имаме картончета, където са отбелязани ваксинациите и серийния номер на ваксината”, каза д-р Николова.

Тя коментира скандала с ваксинирането в Сандански. Според нея въпросът е защо резервните места в списъка за ваксиниране там са заети от общински съветници, а не от здравни работници.

„Според мен има морал. Би трябвало политиците, каквито са тези общински съветници, на първо място да се съобразяват с морала”, категорична е д-р Николова.

Тя подчерта, че в София организацията, направена от Районната здравна инспекция е много по-добра и няма как в листата да попаднат хора, които не са медицински специалисти.

„Благодарности на д-р Пенчев, който е организирал така нещата”, изрази д-р Николова.

По нейните думи личните лекари ще се включат в четвъртата фаза на ваксинирането, когато ще започне ваксинацията на хронично болните.

По отношение на възможните алергични реакции, д-р Николова посочи, че има „тотален недостиг” на реаниматори в здравната система в България.

„Реаниматор в кабинета не би трябвало да има. И сега правим ваксини, които могат да предизвикат алергична реакция. В шкафа на всеки общопрактикуващ лекар трябва да има адреналин”.

„Ние ще взимаме ваксината, ще я носим в кабинетите, съхранението ще става в нашите хладилници. Въпросът е как ще се организират нещата чисто технологично като време. Този процес обаче по никакъв начин не бива да пречи на останалата работа”, обясни д-р Николова

Специалистът каза, че поставянето на ваксината при трудноподвижни хора няма как да се случи в домашни условия заради опасността от животозастрашаваща алергична реакция. 

„От съображения за сигурност това нещо трябва да се прави в болница”, подчерта д-р Николова.

Тя поясни, че пациентите с тежки алергии и автоимунни заболявания засега не трябва да се ваксинират.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки