Информационна система ще предупреждава пчеларите за пръскане с пестициди


Информационна система ще предупреждава пчеларите за пръскане с пестициди
12 Януари 2021, Вторник


Регистрацията и ползването на платформата са безплатни за всички потребители, уточняват от Министерството на земеделието, храните и горите

Автор: Десант

Пчеларите и земеделците трябва да се регистрират в Електронна платформа за оповестяване на предстоящи пръскания на земеделските площи до 31 януари. Системата ще се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните.

Регистрацията и ползването на платформата са безплатни за всички потребители. Условието е регистрираните да имат валидна електронна поща.

Целта е чрез системата пчеларите да бъдат уведомявани по-бързо за предстоящи третирания, обясни агрономът Бистра Кесякова от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

„Земеделските производители трябва да уведомяват чрез ЕПОРД (Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности), а не както досега чрез кметовете на населените места за предстоящите мероприятия, не по-малко от 72 часа преди началото на третиране. Системата автоматично ще изпраща sms до собственика на пчелини. Така се скъсява времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне и за опазване на здравето и живота на пчелите. До 28 февруари ако се налага да се извършва третиране, то ще става по стария ред, т.е. с уведомяване на кмета на населеното място“, обясни тя.

Препоръчително е пчеларите и земеделците да се регистрират в Електронната платформа до 31 януари, но и след тази дата ще имат възможност да направят това.




В категории: Новини , Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки