Преди 100 години е създаден първият научен институт в България


Преди 100 години е създаден първият научен институт в България
11 Януари 2021, Понеделник


Това е Българският археологически институт, чийто днешен правоприемник е Националният археологически институт с музей при БАН

Автор: Дина Харизанова

През 2021 г. се навършват 100 години от създаването на Българския археологически институт – първия научен институт в България. Продължител на неговата дейност и негов днешен правоприемник е Националният археологически институт с музей при БАН.

Той работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в.

НАИМ-БАН е национален център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България и осъществява научен и методически контрол над тях.

Археологическият музей е най-големият в България и със своите експозиции е един от най-важните центрове в страната за популяризиране миналото на днешните български земи.



В своя официален интернет сайт от НАИМ-БАН уточняват, че със своя научен и музеен потенциал това е най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки