Близо 30 процента от учителите в Бургаска област са изявили желание да бъдат ваксинирани


Близо 30 процента от учителите в Бургаска област са изявили желание да бъдат ваксинирани
07 Януари 2021, Четвъртък


Срокът за записване е удължен до 8 януари, тъй като все още не са обхванати всички учителски колективи

Автор: Десант

Засега едва 28% от учителите в Бургаско са изявили желание да бъдат ваксинирани. Със специални списъци от понеделник досега преподавателите имат право да се запишат или откажат от имунизация срещу COVID-19. На този етап обаче списъците не са преминали през целия персонал и предстои процентът на искащите вакисна да расте, казва директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева пред Флагман.БГ.

„Крайният срок за попълване на списъка беше удължен до петък, трябва да се има предвид още, че вчера сутринта процентът на съгласните да се ваксинират бе 15, докато до края на работния ден той бе скочил рязко почти двойно до 28%. Към списъците, с разпореждане на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, бе добавен и непедагогическия персонал, така че очакванията ни са числото да расте“, коментира инж. Илиева.

Очакванията към момента са целият процес по ваксинирането на учителите да е приключил до началото на февруари. Това значи, че за около 30 дни, трябва да бъдат имунизирани всички тези от общо 5600-те преподаватели в училища и детски градини, които са изявили желанието си за това. Процесът ще е сравнително продължителен, защото ще преминава и през личните лекари.

Относно връщането на учениците в училище Виолета Илиева разкри, че още утре ще се проведат срещи и под надзора на Националния оперативен щаб ще се направи анализ на ситуацията след като децата от 1 до 4 клас бяха върнати в класните стаи. Решението вероятно ще бъде взето още утре, ако епидемичната обстановка го позволява.

Припомняме, че министърът на образованието Красимир Вълчев заговори още преди седмица за това, че датата 18 януари е една от възможните за това всички ученици да се върнат към нормалния режим на обучение в училищата вместо да продължат годината онлайн.

„Два много важни факта има – училищата ни са напълно готови да посрещнат своите ученици, спазвайки всички мерки против разпространението на коронавируса; Бургас няма да остане без учители дори и ако има такива, които откажат да се завърнат в класните стаи от притеснение“, казва още инж. Виолета Илиева.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки