Какво трябва да знаят българските превозвачи при пътуване от Великобритания към Франция


Какво трябва да знаят българските превозвачи при пътуване от Великобритания към Франция
05 Януари 2021, Вторник


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон

Автор: Десант

Във връзка с въведени от британските власти допълнителни правила за прилагане на изискванията за преминаване от Великобритания към Франция, МВнР информира за най-важното, което трябва да знаят българските превозвачи.

От българското посолство в Лондон съветват шофьорите на камиони, преди да отпътуват за Кент, да продължават да следват указанията в туитър  - @KentHighways, както и на Highways England (https://www.gov.uk/government/organisations/highways-england) за последните актуализации по условията на трафика.

Припомняме, че за да напуснат Великобритания в посока Франция, шофьорите трябва задължително да си направят бърз антигенен тест за COVID-19. Неспазването на това изискване ще доведе до отказ за пътуване към Франция.

Информация за това на кои места превозвачите могат да получат указания за актуалните правила, които е нужно следват, както и къде могат да си направят тестове за COVID-19, може да бъде намерена на следните интернет адреси:

https://www.gov.uk/guidance/haulier-advice-site-locations (на сайта е приложена и карта на тези локации)

https://www.gov.uk/government/news/covid-19-testing-for-hgv-drivers-using-the-port-of-dover-or-eurotunnel

На тези места, определени от британското Министерството на транспорта, се предоставят следната информация и услуги:

-             за правилата и документите, необходими за придвижване на стоки между Великобритания и ЕС;

-             безплатна проверка за готовността за преминаване на границата, за да са сигурни шофьорите, че разполагат с нужните документи за преминаване на границата между с ЕС;

-             помощ за проверка дали камионът отговаря на изискванията за преминаване на границата.

Всички шофьори на тежкотоварни превозни средства, които ще преминават границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel), следва да спазват въведеното изискване за наличие на разрешение за достъп до област Кент (Kent Access Permit - KAP), като имат предвид следното:

- с кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент се извършва проверка дали шофьорите на камиони имат необходимите документи, за да преминат границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel);

- не е необходимо разрешение за достъп до област Kent (KAP), ако камионът е под 7,5 тона или излиза от Великобритания от друго пристанище;

- от 1 януари 2021 г. шофьорите на тежкотоварни камиони трябва да имат KAP, за да пътуват през област Кент до пристанище Дувър или Евротунела и оттам - до ЕС. Изискването е на британските власти,  като целта е предварително да се потвърди, че шофьорите имат нужните документи за контрол на вноса в ЕС;

Кой се нуждае от разрешение за достъп до област Кент, Великобритания (Kent Access Permit (KAP):

- Нуждаете се от KAP, ако камионът попада в следните две основания:  напускането  на Великобритания е от пристанище Дувър или Евротунела и камионът е над 7,5 тона. Разрешението (КАР) ще е необходимо дори, ако камионът не превозва стоки или ако носи само поща;

- Всяко разрешение е валидно за 24 часа. Нуждаете се от ново разрешение всеки път, когато камионът напуска Великобритания;

- Водачът на тежкотоварния автомобил може да бъде спрян и глобен с до £300 за влизане в Кент, ако няма разрешение за достъп на Кент, както и за представяне на декларация с невярно съдържание при пътуване до пристанище Дувър или Евротунел.

Кой не се нуждае от разрешение за достъп до област Кент, Великобритания (Kent Access Permit (KAP):

- Не се нуждаете от разрешение за достъп до област Кент (Kent Access Permit - KAP), ако: камионът тежи 7,5 тона или по-малко, както и ако не напускате Обединеното кралство от пристанището на Дувър или от Евротунела, като не извършвате транспорт в тези направления, а единствено управлявате тежкотоварен камион през или в област Кент, или оставяте ремарке, което ще бъде прекарано през границата.

Подробна информация за въведеното изискване за наличие на разрешение за достъп до област Кент (Kent Access Permit - KAP) е налице на следния интернет адрес: https://www.gov.uk/check-hgv-border

Кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент става онлайн. За да бъде получено разрешението, трябва да се потвърди, че шофьорът има нужните митнически документи и документи за износ преди пътуването, като с кандидатстването си той фактически потвърждава, че камионът отговаря на изискванията на ЕС за внос. Процедурата по кандидатстване отнема около 5 минути.

Ако камионът не отговаря на изискванията да премине границата, ще бъдат дадени инструкции как да се получат необходимите документи. Ако е налице правилната документация, ще бъде изпратено разрешение за достъп до област Кент (KAP) по имейл.

Шофьорите трябва да разполагат с разрешението в електронен вид (под формата на получения имейл), а също и с печатно копие. Разрешението е валидно само за 24 часа, като шофьорът трябва да влезе в Кент и да премине границата в периода, посочен в разрешителното. Ако шофьорът пристигне на границата преди или след този 24-часов период, следва да кандидатства за ново разрешение.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки