Откриха телеграма, в която се докладва за залавянето на Левски


Откриха телеграма, в която се докладва за залавянето на Левски
Илюстрация: karlovopress.com
29 Декември 2020, Вторник


Това е първият автентичен документ за случая, произхождащ от османската администрация

Автор: Десант

В края на миналия месец в масивите на Османския архив в Истанбул е била открита телеграма от мютесарифа в Търново Али бей до Великото везирство, изпратена на 28 декември 1872 г., с която той докладва за залавянето на Васил Левски в Къкрина.

Това е първият автентичен документ за залавянето на Апостола, произхождащ от османската администрация, който става известен за изследователи и читатели, съобщиха от Национален музей „Васил Левски" в Карлово.

Текстът на шифрованата телеграма, както и други публикувани неотдавна документи, потвърждава също, че Васил Левски е известен за властите "в качеството на ръководител на цялата революционна организация, разкрита [по време на съдебния процес] в София, и от три-четири години подбудител и подстрекател на бунтове и смут" много преди Арабаконашкия обир и последвалите разкрития от страна на заловените комитетски дейци по време на разпитите - според документа „от седем-осем месеца насам".

Телеграмата е била издирена от уредника в музея Виктор Комбов и преведена от проф.Орлин Събев. Вече е публикувана в новото допълнено и преработено издание на сборника "Левски  пред съда на Портата", който излезе преди Коледа.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки