Вестник припомня едно забравено събитие от миналото на Добрич


Вестник припомня едно забравено събитие от миналото на Добрич
сНИМКИ: РИМ-Добрич
29 Декември 2020, Вторник


Сражението край Хаджиоглу Пазарджик е малко познато на широката публика

Автор: Десант

Забравено значимо събитие от военната история на Добрич припомня с еднократно печатно издание добричкият Регионален исторически музей. Вестникът „Боят за Добрич 1810” е посветен на 210-годишнината от решителното сражение край Хаджиоглу Пазарджик по време на Руско-турската война 1806-1812 г.

Драматичната битка  се води на 22 май 1810 г. След няколкочасово сражение 18-хилядна армия на генерал Николай Каменски разбива авангардният турски корпус начело с Пехливан Ибрахим паша.Хаджиоглу Пазарджик е превърнат от турците в укрепено предмостие, като задачата на разположените там войски е да спрат руското настъпление през Добруджа по време на решителната за изхода на войната кампания през 1810 г.

Победата на русите край Добрич има решаващо значение за благоприятния за тях по-нататъшен ход на бойните действия. Именно заради важността на успеха веднага след битката с укази на император Александър І отличилите се в боя офицери са наградени със златен кръст, а войниците – със сребърен медал „За взятие Базарджика”. Два от полковете, участвали в успешния щурм получават знамена и щандарти „За взятие приступом Базарджика”.   

Сражението край Хаджиоглу Пазарджик, събитията от тази поредна руско-турска война, оставила своя отпечатък върху Добруджа и последствията за българското население в областта, са познати единствено на историците. Дори и изкушени от историята хора знаят малко за тези събития и техните последствия.

Целта на Регионалния исторически музей е да възкреси паметта за войната от 1806-1812 г., участието на българите в нея и отражението й върху Добруджа и да запознае с тях широката общественост.



Акцент в изданието е поставен върху драматичният бой край Хаджиоглу Пазарджик, който в немалка степен решава изхода от кампанията през 1810 г.

Читателят ще се запознае с цялостния ход на военните действия в конфликта между Руската и Османската империи, продължил цели 6 години, в чийто епицентър се оказват североизточните български земи и в частност Добруджа. Обърнато е внимание и на тежката ситуация, в която е поставено българското население в Добруджа вследствие на поредицата от руско-турски войни и анархията в Османската империя в края на XVIII и началото на XIX век. 

Показани са и наградите „За взятие Базарджика” – знаме и ордени. Представени са  и руските пълководци, наградени за участието си в щурма, както и командващият турския корпус Пехливан Ибрахим паша.

Не на последно място – читателят ще научи за активното българско участие във военните действия под формата на доброволчески отряди, за Българската земска войска и избухналите по време на войната бунтове на местното българско население в различни краища на Северна България.

Автор на публикациите в „Боят за Добрич 1810” е Пламен Николов – уредник отдел „История на българските земи ХV – ХІХв." в Регионалния исторически музей – Добрич.  Ползвани са най-авторитетните руски автори, описали събитията от войната 1806 – 1812 г., както и трудове на български и турски учени. Научен консултант е доц.д.и.н. Стефан Минков от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Изданието се разпространява безплатно и всеки желаещ може да получи екземпляр от него в музея в АЕМО „Старият Добрич” и в зала „Възраждане”, експозиция „Иконите на Добруджа”  в Художествената галерия.

Този вестник е началото на по-задълбочено проучване на събитията от края на XVIII и началото на XIX век и тяхното отражение върху българското население в Добруджа.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки