Великото съединение на Юпитер и Сатурн вещае сериозни промени


Великото съединение на Юпитер и Сатурн вещае сериозни промени
Илюстрация: Интернет
21 Декември 2020, Понеделник


Било ли е това Витлеемската звезда

Автор: Десант

В нощта на 21 срещу 22 декември, в деня на зимното слънцестоене, което настъпи по нашите ширини в 12,02 ч. на 21 декември, за първи път от 800 години насам две гигантски планети – Юпитер и Сатурн – ще се приближат едно до друго на минимално разстояние и почти ще съединят в една „конструкция".

Така нареченото съединение ще се случи в зодиакалния знак Водолей. Небесните тела ще бъдат разделени само от 6 ъглови минути. За сравнение: видимият диаметър на Луната на нощното небе е около 30 ъглови минути! Затова и двете най-големи планети от Слънчевата система в тази нощ ще бъдат възприемани с невъоръжено око като ярка двойна звезда.

Следващото подобно сближаване ще е на 15 март 2080 г.

Сатурн и Юпитер се приближават на всеки 20 години, но така близко не са били доста отдавна – за последно това е станало на 4 март 1226 г. Тогава разстоянието между гигантите е лиро 3,5 ъглови минути. 

Това съединение често е наричано Велико, а двете планети – „велики хроникьори", т.е. властелини на времето, координатори, отмерващи определени периоди. Техният цикъл не веднъж е поставял началото на значими векове в развитието на човешката цивилизация. 

Много популярна е версията, че Витлеемската звезда всъщност е представлявала съединението на Юпитер със Сатурн и затова е била толкова ярка. Първи лансира тази идея в началото на XVII век Йохан Кеплер. Той изчислил, че едно от най-близките такива съединения между двете планети се е осъществило през 7 г. пр. Хр.

По-късни изчисления обаче са показали, че видимото разстояние между гигантите на небесвода по време на раждането на Исус е надхвърляло два пъти диаметърът на Луната (сега то ще е 1/5 от него), така че няма как влъхвите да възприемат двете планети като една ярка звезда.

Както вече споменахме, първият цикъл, през който преминават Юпитер и Сатурн, е 20-годишен и се нарича Малък. Това е времето, през което двата гиганта преминават през всичките 12 съзвездия на зодиакалния кръг. Астролозите свързват този цикъл със смяна на политически режими, народни вълнения и икономически кризи.

Продължителността на Средния цикъл е около 200 години. Той измерва периода от време, когато съединението на планетите става в знак от една стихия. Тази година се поставя началото на новия Среден цикъл. До 2219 г. Юпитер и Сатурн ще се срещат само знаци от въздушните стихии (Водолей, Везни и Близнаци). А това, според астролозите, означава, че светът е на прага на действително сериозни промени, включващи промени в материалния начин на живот и смяна на идеологическата парадигма. 

От 1802 г. Великото съединение се извършва в земните знаци, като последното е било в Телец. Акцентът през това време е бил върху завоюването на ресулси като главна идеология на обществото. Сега, когато светът влиза за 200 години напред в ерата на въздуха, на преден план трябва да излезе информацията, комуникацията, творчеството и колективния труд за благото на обществото. 

Дори и с любителски телескоп, при хубаво безоблачно време, тази вечер съединението ще може да се види и да се наблюдават спътниците на Юпитер Ио, Калисто, Ганимед и Европа, както и пръстените на Сатурн. 

На 21 декември в София Слънцето ще залезе в 16,56 ч. и около 30 минути след това вече ще може да се забележи светлината на двете планети. Краят на съединението за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила (в 19,17 за София).

Наблюдението на явлението обаче ще бъде затруднено – то ще бъде видимо ниско над югозападния хоризонт, в гаснещото сияние след залез слънце. Около 1 час и 15 минути след залеза на Слънцето, когато небето ще е вече достатъчно тъмно (около 18,11 ч.), за наблюдател от София Юпитер и Сатурн ще бъдат на височина 10° над хоризонта в посока югозапад. 


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки