Навършват се 1110 години от смъртта на именития средновековен книжовник свети Наум


Навършват се 1110 години от смъртта на именития средновековен книжовник свети Наум
21 Декември 2020, Понеделник


През тази година отбелязваме и 1200 години от рождението на българския светец

Автор: Атанас Коев

През 2020 г. се навършиха 1200 години от рождението на свети Наум, а на 23 декември ще отбележим 1110 години от смъртта на именития книжовник и висш духовник от Средновековието. Той е най-младият ученик на светите братя Кирил и Методий. Днес православната ни църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

Сведенията за живота на светеца преди пристигането му в България са твърде оскъдни. Има предположения, че е българин от Мизия и е роден в 820 г.

За пръв път името на Наум се спомената в „Житието на Кирил и Методий“ написано от Климент Охридски, като участник във Великоморавската мисия на Кирил и Методий. Според житието в началото на 868 г. той е и един от тримата техни ученици, които са ръкоположени за свещенници в Рим.

След смъртта на Кирил в Рим, Наум придружава Методий първо в Панония, а слад това във Великоморавия. През 885 г. е изгонен от тази страна, като преди това прекарва известно време в затвора заради съпротивата си срещу засилващото се влияние на германския клир.

Пристига в България заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и Горазд –  най-приближените ученици на светите братя Кирил и Методий.

Първоначално Наум се установява в Плиска, където се изявява като организатор на църковния и просветния живот в столицата на България и в нейните околности.

След преместването на столицата в Преслав е сред основоположниците на Преславската книжовна школа, като съдейства в голяма степен за неното процъфтяване. В нея той работи от 886 до 893 г.

След ръкополагането на Климент Охридски за епископ на Дембрица през 893 г. Наум продължава неговата дейност в югозападните български земи.

Предполага се, че се установява и до края на живота си работи в манастира „Свети Пантелеймон“, намиращ се край Охрид.

През 905 г. той издига манастира „Свети Архангели“ на брега на Охридското езеро, който след смъртта му е преименуван на неговото име.


Манастирът „Св. Наум" край Охридското езеро

Същевременно продължава дейността на свети Климент в Охридската книжовна школа, допринасяйки в голяма степен за нейния разцвет.

Наум умира на 23 декември 910 г., като след смъртта си е канонизиран за светец. Тленните му останки са положени в основания от него манастир, където се намират и днес.

С книжовната и духовна дейност свети Наум оставя трайна диря в средновековната ни култура по време на Първата българска държава. Той е основател на Преславската книжовна школа и продължител на делото на Климент Охридски в Охридската книжовна школа, с което допринася в голяма степен за културния разцвет на страната – т.нар.„Златен век“.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки