Двама български учени с международно признание


Двама български учени с международно признание
27 Ноември 2020, Петък


Вижте кои са те

Автор: Десант

Двама български учени, които получиха международно признание – истински повод за национална гордост!

Проф. Славик Табаков от Кралския колеж на Лондон и проф. Магдалена Стоева от катедра „Образна диагностика“ на Медицински университет – Пловдив са включени в Почетния списък на най-изтъкнатите международни лидери на науките медицинска физика и медицинско инженерство.

През 2020 г. Международния съюз за физически и инженерни науки в медицината (IUPESM), на който проф. Славик Табаков е вицепрезидент, празнува 40 години от основаването си и 20 години от признаването на науките медицинска физика и медицинско инженерство от International Science Council (ISC) – най-голямата и най-старата световна научна организация.

Преди 20 години медицинските физици и инженери по света са близо 50 000. Сега вече IUPESM има над 150 000 члена в 102 страни. Международното признаване на науките води до бърз растеж на специалистите по света, особено по медицинска физика, подкрепено с въвеждането на новото електронно образование в професията през 1999 г. от колектив, ръководен от проф. Славик Табаков.

Тази година IUPESM учреди специална награда – Почетен член (Fellow) и изготви специален постер с всички Fellows – най-изтъкнатите международни лидери на професията през изминалите 40 години. В края на миналата седмица бе виртуалната церемония по награждаването им с участие на специалисти от Нова Зеландия и Австралия, през Азия и Европа, до САЩ и Канада.

Сред 58-те удостоени учени от 26 страни има две български имена – на проф. Табаков и проф. Стоева. Тъй като в ISC мястото на IUPESM е заедно с всички Национални научни академии, то образно казано този Fellowship има тежестта на член на Академия.

Списъкът с Fellows на IUPESM включва учените внедрили пейсмейкъра, различни устройства за радиотерапия, пионерите на MRI, PET и е-образованието, на различни методи и апарати, които се ползват в болниците.

„Добре се познавам и съм приятел с 48 от Почетните членове в този списък - заедно развивахме и насочвахме развитието на професията в много страни. Обаче особено се радвам, че от последните два реда с Fellows, шест са били номинирани лично от мен в ръководството на  IUPESM, като три от тях са жени“, споделя проф. Табаков.

Британският и български специалист по рентгенова техника и медицинска физика, председател на Международната организация по медицинска физика (IOMP, 2015-2018) е роден в Пловдив, в семейство на потомствени лекари и общественици. Завършва Технически университет - София и е доктор по медицина.

Проф. Славик Табаков започва работа в Медицински университет - Пловдив, където инсталира през 1985 г. първия цифров рентгенов апарат в България. През 1991 г. е поканен в Кралския колеж на Лондон, където създава и ръководи трите най-големи в Европа магистърски програми по медицинска физика и инженерство. От 2002 г. е директор и на Международния колеж по медицинска физика към ICTP, Триест. Спомага за създаването на магистърски програми по медицинска физика в 16 страни.

Проф. Табаков има близо 1500 студенти в 82 страни (над 1/4 от всички медицински физици от страните с нисък и среден доход). Заедно със съпругата си д-р Ася Табакова и специалисти от Великобритания, Италия, Швеция, Франция и България разработват и внедряват програми по електронно образование в много страни, за което са удостоени с наградата „Леонардо да Винчи“ на Европейската комисия. Ръководи колектив от 350 учени от 36 страни, които изготвят по негов проект първата е-Енциклопедия по медицинска физика с научен речник (преведен на 31 езика).

Участва в много проекти като експерт на Международната агенция за атомна енергия (IAEA). Спомага за създаването на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) - Пловдив. Основава магистърски курс по медицинска физика в Пловдив. Избран е за президент на Международната организация по медицинска физика (IOMP) и през това време (2015-2018) създава две международни награди и Координационен съвет с професионалните лидери от всички континенти.

Делегат е на IOMP към Световната здравна организация (СЗО) и участва в постигането за IOMP статус не-правителствена организация към СЗО. Основава и е главен редактор на списанието Medical Physics International, член е на редакционните колегии на редица списания. Като редактор на серията книги по медицинска физика и инженерство към CRC Press (Taylor and Francis) участва в издаването на 48 учебника.

Награждаван е с грамоти и медали от много страни, включително  Harold Johns Medal for Excellence in Teaching and International Education Leadership. Удостоен с почетната титла „доктор хонорис кауза“ на Медицински университет - Пловдив и на ВУАРР Пловдив. Почетен член е на IOMP и на дружествата на Великобритания и Индия.

В момента е в ръководството на IOMP и вицепрезидент на IUPESM. Семейство Ася и Славик Табакови са едни от първите дарители в кампанията „Подари си птица“, която ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции в Епископската базилика в Пловдив.

Проф. Магдалена Стоева също е родена в Пловдив, магистър е по медицинска физика/техника и компютърни системи и е доктор по медицина. Участва в проектите за електронно образование и е един от специалистите получили приза „Леонардо да Винчи“ на Европейската комисия. През 2013 г. е наградена с медала за Млад учен на Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAP). От 2015 г. е член на ръководството на Международната организация по медицинска физика (IOMP).

Главен редактор е на списанието Medical Physics World и на научното списание Health and Technology (Springer). Технически редактор е на списанието Medical Physics International. Автор е на над 50 научни публикации и учебници. Редактор е към серията книги по медицинска физика и инженерство към CRC Press (Taylor and Francis).

През 2017 е делегат на IUPESM към ISC. От 2016 г. е професор към катедрата по „Образна диагностика“ на Медицински университет - Пловдив. Почетен член е на IOMP. В момента е в ръководството на IOMP и IUPESM.


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки