Кога може да се очаква туризмът в Европа да се върне към нормалните си нива


Кога  може да се очаква туризмът в Европа да се върне към нормалните си нива
20 Ноември 2020, Петък


Нараства интересът към пътувания в селските райони и крайбрежните зони като вид избягване на претъпканите градове, в които трудно се поддържа дистанция от останалите хора

Автор: Десант

В Европейския съюз над 22 милиона души работят в сферата на туризма. Европейската туристическа комисия (ETC) направи прогноза за това кога този отрасъл ще се върне към нормалните си нива.

Най-кошмарната досега година за туризма още не е приключила, а прогнозите след срива от първите 8 месеца са, че в Европа в тази индустрия чждестранните гости ще се завърнат на нивото от 2019 г. някъде през 2023-2024 г.

За вътрешни туризъм новините са малко по-добри. В тази сфера се очаква възстановяване на докризисното равнище през 2022 г., пътуванията на близко разстояние да се възродят през 2023 г., а до далечни дестинации – през 2025 г.

От януари до август, в сравнение с предходната година, в Европейския съюз е имало 68 процента по-малко чуждестранни гости, а за цялата 2020 г. се очаква свиването да е 60 процента. Тази прогноза на Европейската туристическа комисия обаче е направена, преди всички страни в района да се окажат неприятно изненадани от скоростта и мащабите, с които пристигна новата вълна на пандемията. Заради нея отново са въведени национални блокади, не работят заведения, забележителности, музеи и театри.

В представения по-рано този месец доклад „Европейският туризъм – тенденции и перспективи” се посочва, че за осемте месеца българският туристически сектор е отчел 62,5% по-малко гости от чужбина и това далеч не е най-лошият резултат. Особено тежко са ударени страни като Кипър (-85%), Черна гора (-84%), Румъния (-80%), Турция (-77%), Португалия и Сърбия (по -74%), Малта и Исландия (по -71%).

В анализа се напомня, че при продължаваща рецесия и несигурност ще е особено трудно туризмът да се върне към нормално състояние в страни, които са зависими от ранни записвания.

В същото време, в доклада се отчита, че нараства интересът към пътувания в селските райони и крайбрежните зони като вид избягване на претъпканите градове, в които трудно се поддържа дистанция от останалите хора. При добри политики този процес може да се разпространи по-широко и да доведе до известни икономически ползи от пострадалия от коронавируса туризъм.


В категории: Пътеводител , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки